Δημόσια θέση για τον… καθυστερημένο σάλο που δημιουργήθηκε με αφορμή την υπαγωγή των Μητροπόλεων και της Αρχιεπισκοπής στις εξαιρέσεις των capital controls πήραν Υπουργείο Οικονομικών και Εκκλησία της Ελλάδας.

Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως η ένταξή τους είναι γνωστή από τις 25/9, στην υπουργική απόφαση, με θέμα «Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων»- ΦΕΚ αρ. φύλλου 2100» και έγκειται σε σειρά διευκολύνσεων που έγιναν σε διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Αναμφίβολα, η Εκκλησία ασκεί, μεταξύ άλλων και, φιλανθρωπικό έργο, ωστόσο ή περιουσία που βρίσκεται στα… χέρια της είναι τέτοια που δεν χρειαζόταν να ενταχθούν (και για επικοινωνιακούς λόγους) οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή σε εξαίρεση από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν από το πρωί δεκάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Επίσης, η «δικαιολογία» του υπουργείου ότι έπρεπε η κριτική να ασκηθεί στις 25/9 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σοβαρή, αν και όντως τα ΜΜΕ έπρεπε να είχαν αναδείξει το θέμα νωρίτερα.

«Από τις 25 Σεπτεμβρίου (υπουργική απόφαση, με θέμα «Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων»- ΦΕΚ αρ. φύλλου 2100) υπάγονται στις εξαιρέσεις των capital controls οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ, μηνιαίως, αντιστοίχως». Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών και συνεχίζει: «εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ, μηνιαίως, αντίστοιχα».

Στο ίδιο δελτίο Τύπου περιγράφεται σειρά διευκολύνσεων και για οργανισμούς (φιλανθρωπικά ιδρύματα εξωτερικού) και για φυσικά πρόσωπα (νοσηλεία στο εξωτερικό, συνοδοί αρρώστων, οπλίτες, φοιτητές, διενέργεια εράνων για πάσχοντες από ανίατες ασθένειες και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε λοιπά, αλλά και για αρρώστους, όπως και συνοδούς αυτών σε περίπτωση νοσηλείας εκτός Ελλάδας, άρση προθεσμιακών λογαριασμών για λόγους βιωσιμότητας, κ.ο.κ.).

Από την πλευρά της, η Εκκλησία της Ελλάδος καταγγέλλει ως ανεύθυνα τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «η Εκκλησία εξαιρείται για ακόμα μία φορά από περιορισμούς που ισχύουν για τους πολίτες». Μάλιστα, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου σε ανακοίνωση «προς αποκατάσταση της αλήθειας», αφού επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση «δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από ένα τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα» και ότι η αύξηση ορίου αναλήψεως αφορά μόνο στις Ι. Μητροπόλεις και δεν αφορά σε φυσικά πρόσωπα, ούτε στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας, τονίζει:

«Η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων, όπως ερμηνεύθηκε από ορισμένα δημοσιεύματα με σκανδαλοθηρική πρόθεση».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας