Ανοιχτό «παράθυρο» για επανασύσταση της ΚΟ του Ποταμιού

Αντίστροφη μέτρηση για τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής

Μπροστά στο ενδεχόμενο να επανασυσταθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού βρίσκεται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, ενόψει της ορκωμοσίας του Νίκου Νυφούδη, ο οποίος καταλαμβάνει την έδρα της Κατερίνας Μάρκου, μετά το «ντόμινο» που ακολούθησε με τις παραιτήσεις «γαλάζιων» υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας ορκίζονται τρεις νέοι βουλευτές. Ο λόγος για τη Ζωή Ράπτη, η οποία καταλαμβάνει την έδρα του παραιτηθέντος, λόγω υποψηφιότητας του στις ευρωεκλογές Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο που καταλαμβάνει την έδρα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου (ομοίως έχει υποβάλει παραίτηση καθώς κατέρχεται υποψήφια στις ευρωεκλογές) και τον Νίκο Νυφούδη.

Έτσι, ενόψει της ορκωμοσίας Νυφούδη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει απευθύνει ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για το ενδεχόμενο να ανασυσταθεί η ΚΟ του Ποταμιού καθώς, μετά την ορκωμοσία της Αντιγόνης Λυμπεράκη, οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το Ποτάμι θα ανέρχονται σε πέντε.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει γνωστή εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, ο ελάχιστoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας ορίζεται σε πέντε (5), αν τo κόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

Επιστολή Θεοδωράκη προς Βούτση

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης έδωσε σήμερα, Δευτέρα στη δημοσιότητα της επιστολή που είχε αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής στις 2 Μαΐου, στην οποία επικαλείται τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται για τη συγκρότηση ΚΟ.

Η επιστολή του κ. Θεοδώρακη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στις 11 Απριλίου ανέλαβε τα βουλευτικά της καθήκοντα η Αντιγόνη Λυμπεράκη και τη Δευτέρα 6 Μαΐου αναλαμβάνει ο Νίκος Νυφούδης. Η κυρία Λυμπεράκη εκλέχθηκε βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Αθηνών και ο κ. Νυφούδης της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, και οι δύο με τους συνδυασμούς του Ποταμιού.

Επίσης, σας είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς βουλευτής Αττικής και ο Σπύρος Λυκούδης βουλευτής Α’ Αθηνών εκλέχθηκαν ομοίως βουλευτές με τους συνδυασμούς του Κινήματός μας.

Από τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής προκύπτει ότι πέντε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχθηκαν με κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκροτούν αυτοδικαίως Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός αν δηλώσουν ενυπόγραφα διαφορετική προτίμηση.
Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλώ να ζητήσετε την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί η αυτοδίκαιη επανασυγκρότηση της Κ.Ο του κόμματός μας».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook