Άναψε «φωτιές» στη ΝΔ η «ντρίμπλα» Τσίπρα για το αφορολόγητο

«Τρύπα» 3,6 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα της ΝΔ

«Πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ προκάλεσε η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή του συνέντευξη να μην μειωθεί το αφορολόγητο όσο είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί η ΝΔ είναι πλέον αντιμέτωπη με μια οικονομική «τρύπα» στο πρόγραμμά της, στο οποίο άλλωστε είχε συμπεριλάβει τη μείωση του αφορολογήτου.

«Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να μειωθεί «όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον οι δείκτες της οικονομίας συνεχίζουν να κινούνται θετικά».

Από την πλευρά της, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη απέφυγε να εκφράσει τη δέσμευση της ΝΔ για τη μη μείωση του αφορολογήτου. «Η στάση μας είναι αυτονόητη. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην περάσει το αφορολόγητο», σημείωσε χαρακτηριστικά στην προσπάθειά της να διαχειριστεί πολιτικά τη χθεσινή «ντρίμπλα» του κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να κρατήσει «ψηλά» στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα του αφορολογήτου, υπογραμμίζοντας σε σημερινή του ανακοίνωση: «Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, προσπαθεί με τα μισόλογα της κας Ζαχαράκη να κρύψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί στη ΔΕΘ για περικοπή του αφορολογήτου και των συντάξεων, περικοπές τις οποίες είχε ενσωματώσει στο πρόγραμμά της. Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει την κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο, όπως έκανε και με τις συντάξεις, αφού δεν έπιασαν τα παρακάλια του στους Θεσμούς».

Μεγαλώνει η «τρύπα» στο πρόγραμμα της ΝΔ

Η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, αλλά και η πιθανή μη εφαρμογή της αντίστοιχης για το αφορολόγητο, αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο για το οικονομικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και τα δύο μέτρα είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Τα εν λόγω δύο μέτρα που είχαν επιβληθεί από το ΔΝΤ αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή 1% (1,8 δισεκ. ευρώ) θα κοβόταν από τις συντάξεις και άλλο τόσο από το αφορολόγητο.

Έτσι, η ΝΔ καλείται να καλύψει μια «τρύπα» της τάξης των 3,6 δισεκ. ευρώ στο πρόγραμμά της και οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» της Πειραιώς να δώσουν απαντήσεις στο «πού θα βρουν τα χρήματα» για τις μειώσεις στη φορολογία που υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, το Μαξίμου θα επιμείνει στο ζήτημα του αφορολογήτου, κρίνοντας ότι φέρνει τη ΝΔ σε δύσκολη θέση και επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι οι όποιες εξοικονομήσεις πόρων του προγράμματός του, αφορούν σε περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία, καθώς και σε απολύσεις από το Δημόσιο.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook