Αλλαγές στη ρύθμιση περί ευθύνης υπουργών, προαναγγέλλει ο Κοντονής

Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για μία σειρά θεμάτων, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κοντονής, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η αλλαγή της συνταγματικής ρύθμισης για την ποινική ευθύνη υπουργών είναι πρώτη της προτεραιότητα», ενώ ερωτώμενος σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών, απάντησε ότι η σύσταση τέτοιων επιτροπών φώτισε πτυχές υποθέσεων ακραίας διαφθοράς.

«Όνειδος για το κράτος δικαίου τα όσα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ»

Κάτι τέτοιο, ανέφερε, τόνισε ταυτόχρονα την αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ χαρακτήρισε την υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «όνειδος για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και το κράτος δικαίου».

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, ο κ. Κοντονής λέει ότι αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, εκφράζει την ελπίδα η κ. Ράικου να προσδιορίσει και να κατονομάσει τα αναφερθέντα από την ίδια παράκεντρα εξουσίας και τους διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς κατά τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου που διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση του είναι δυσάρεστο να βλέπει μια ανώτερη εισαγγελική λειτουργό να παραιτείται και όχι να διώκει ποινικά όσους πιθανόν την εμπόδισαν στην άσκηση των καθηκόντων της.

Τέλος, για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής είπε ότι βάσει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας «τόσο από ποσοτική άποψη, εξαιτίας του εκτεταμένου αριθμού των εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών, όσο και από ηθική καθώς τα προηγούμενα χρόνια η πρόσβαση στο φάρμακο και στην υγεία φτωχών συμπολιτών μας είχε καταστεί από δύσκολη μέχρι αδύνατη πολλές φορές, το σκάνδαλο, στο οποίο αναφερόμαστε, ξεπερνά κάθε όριο και αποτυπώνει μια εκτεταμένη εικόνα σήψης και διαφθοράς που ενδημούσε επί χρόνια στο ελληνικό Δημόσιο».