Διευρύνεται και γίνεται αυστηρότερος ο έλεγχος στα Πόθεν Έσχες. Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι και η υποχρέωση να αναφέρονται τα μετρητά και οι θυρίδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, από το βήμα της Βουλής, ο έλεγχος θα καταστεί πιο αυστηρός και μάλιστα πλέον υποχρεωτικός για το σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων έναντι του δειγματοληπτικού ελέγχου που εφαρμοζόταν έως σήμερα.

Στο εξής η πλειονότητα των υπόχρεων -πλην των πολιτικών προσώπων και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- θα οφείλουν να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στην Επιτροπή για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μάλιστα, στις δηλώσεις αυτές θα πρέπει να αναγράφονται και οι τραπεζικές θυρίδες, για τις οποίες ωστόσο όπως αποσαφήνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν θα δηλώνεται το περιεχόμενο αλλά η μίσθωσή τους, ενώ θα δηλώνονται και τυχόν μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών. Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα περιλαμβάνουν επίσης τα δάνεια που έχουν λάβει οι υπόχρεοι.

Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν και φαινόμενα στα οποία ορισμένοι παρουσίαζαν τον πλουτισμό τους ως αποτέλεσμα δανεισμού ενώ στην πραγματικότητα η τράπεζα χρησιμοποιούσε λογαριασμό του ίδιου ατόμου στο εξωτερικό.

Σύμφωνα, με τον αναπληρωτή υπουργό, το ηλεκτρονικό σύστημα για όλους τους υπόχρεους θα είναι έτοιμο σε 2 μήνες από τώρα, ενώ πλέον τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών θα παραμένουν δημοσιευμένα για μεγαλύτερο διάστημα από τον ισχύοντα ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλαγές επέρχονται και στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία θα ελέγχει μόνο τα πολιτικά πρόσωπα και η σύνθεσή της θα γίνει από επταμελής σε εννιαμελής, με την ένταξη μέλους του Συνηγόρου του Πολίτη, ώστε να είναι περισσότερα τα μέλη των δικαστικών αρχών. Την προεδρεία της Επιτροπής αναλαμβάνει στο εξής ο εκάστοτε Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας