Σαρώνει τα αποθεματικά”, “χάος στην Αθήνα”, “αφαίμαξη των δημόσιων ταμείων”. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους ευφάνταστους τίτλους που “έπαιξαν” σε ελληνικά και ξένα μέσα τις τελευταίες ώρες στοχεύοντας στη δημιουργία επισφαλούς κλίματος αβεβαιότητας και αστάθειας, τη στιγμή μάλιστα η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη.

Όσοι έσπευσαν να “βαφτίσουν” αφαίμαξη των αποθεματικών ταμείων τη μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος από ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, καλό θα ήταν να μελετήσουν παλαιότερα ΦΕΚ που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έναν χρόνο πριν, ενώ ακόμα πιο καλό θα ήταν θα ρίξουν μια ματιά στις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες.

Συγκεκριμένα, σε ΦΕΚ του Απριλίου (20/4, 27/4) του 2015 αναφέρεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναθεωρηθεί ο τρόπος ελέγχου των διαθέσιμων του Δημοσίου, ενώ στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, προβλέπεται η δημιουργία ενός «Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου» στον οποίο θα περάσουν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και ο οποίος θα ελέγχεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ψηφισμένη διάταξη λοιπόν, όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης θα ενταχθούν σε αυτόν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα πλεονάσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ρητώς πως «για τον προσδιορισμό του ημερήσιου ύψους των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου λαμβάνονται υπόψη και τα υπόλοιπα των λογαριασμών του που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχονται από αδιάθετες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας