Ακόμα περιμένουμε την πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ

Γιατί διστάζουν άραγε;
Ποικίλα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που εδώ καιρό προαναγγέλλουν πρωτοκλασάτα στελέχη της με προεξέχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά διστάζουν να καταθέσουν.

Στις 16 Ιουνίου του 2018 απορρίφθηκε -με 153 ψήφους κατά- η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ, κάτι που εκτός της μεγάλης κοινοβουλευτικής ήττας που υπέστη η Πειραιώς, σήμαινε και ότι θα έπρεπε να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών πριν την κατάθεση νέας.

Όμως, παρά το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν έναν μήνα έχει «ανοίξει» κοινοβουλευτικά αυτή η δυνατότητα, η ΝΔ -αν και συνεχίζει τη ρητορική  αμφισβήτησης της κυβερνητικής συνοχής- αποφεύγει να κάνει πράξη αυτό που η ίδια διαλαλούσε μήνες τώρα.

«Έχει πολύ μεγάλο νόημα η πρόταση δυσπιστίας. Τρομερό νόημα. Είμαι υπέρ της πρότασης δυσπιστίας», δήλωνε μεταξύ άλλων στις 18 Οκτωβρίου ο Μάκης Βορίδης στο News247.

«Η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα και να αποφασίσει εκείνη τη στιγμή ποιο είναι το κατάλληλο κοινοβουλευτικό όπλο, προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα», τόνιζε στις 22 Οκτωβρίου στον ΣΚΑΪ η Μαρία Σπυράκη.

«Η πρόταση δυσπιστίας του Ιουνίου δεν πέρασε γιατί ο Π. Καμμένος πέταξε στο πηγάδι την αξιοπιστία του. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και σε άλλο χρόνο, η ΝΔ θα εξαντλήσει κάθε συνταγματικό μέσο», υπογράμμιζε την ίδια ημέρα στον News247 ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά, η πρόταση δυσπιστίας θα είναι στη φαρέτρα των κοινοβουλευτικών μας όπλων», σημείωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πρώτο Θέμα στις 4 Νοεμβρίου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στο τραπέζι, ακόμα και την πρόταση μομφής. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον», έλεγε με τη σειρά στον Real FM στις 10 Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Όταν φτάσει η ώρα να συζητήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών θα προηγηθεί η πρόταση δυσπιστίας από εμάς και τότε θα δούμε ποιοι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τόνιζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Καράογλου στις 21 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, για λόγους που ξέρουν μόνο οι παροικούντες τη «γαλάζια Ιερουσαλήμ», η περιβόητη πρόταση δυσπιστίας όχι μόνο παραμένει στον… δρόμο, αλλά από την Πειραιώς επιλέγουν να πετάξουν το «μπαλάκι» στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, είτε να προκηρύξει εκλογές.

Φόβος για νέα ήττα στην Ολομέλεια της Βουλής; «Αλαλούμ» και έλλειμμα στη χάραξη κεντρικής γραμμής; Ρητορικά «πυροτεχνήματα»; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Πάντως, στο «μπαλάκι» της ΝΔ απάντησε με νόημα χθες, Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου προκαλώντας ευθέως την Πειραιώς«Αν έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στη κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε μεταξύ άλλων το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Απάντηση στην πρόκληση δεν υπήρξε μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο…

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook