02-02-2021

Απολογήθηκε ο Άδωνις: Δεν γινόταν να ανακοινώσουμε νωρίτερα το lockdown (video)

Με απολογητική διάθεση, για το σοκ που προκάλεσε στην αγορά η απόφαση της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο υπουργός

Για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή του νέου lockdown και τα προβλήματα που δημιουργεί, το πώς λειτούργησε το click away, τι θα γίνει με την εστίαση, αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα μίλησε στο «Mega» ο Άδωνις Γεωργιάδης. Απολογήθηκε και για τις δικές του δηλώσεις, λίγες ώρες πριν… 

Βλέπετε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε το Σάββατο (02/01) στον «ΣΚΑΪ», πριν από τις ανακοινώσεις από τον Στέλιο Πέτσα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες, μετά τις 07/01. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης,

«Με το click away κάποια καταστήματα πήγαν πολύ καλά, όπως τα παιχνίδια, αυτά που είχαν ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και είδη δώρων. Τα συνοικιακά καταστήματα ρούχων πήγαν αρκετά καλά. Οι παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι δεν δούλεψαν, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στα καταστήματα της γειτονιάς τους. Οι μεγάλες αλυσίδες ρούχων δεν έκαναν παράδοση εκτός. Το click away έσωσε τη χριστουγεννιάτικη αγορά, παρά την γκρίνια. Έχουμε και σχέδιο και πρόγραμμα και γνώση του πώς πηγαίνουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν γινόταν να ανακοινώσουμε νωρίτερα το lockdown»

«Εγώ, όταν ρωτήθηκα χθες, είπα ότι πρώτο μας μέλημα είναι να μην έρθει στην Ελλάδα το τρίτο κύμα της πανδημίας. Αφού αποφύγουμε το τρίτο κύμα θα δούμε όλα τα άλλα θέματα, και το άνοιγμα σε ζώνες είναι ένα πιθανό σενάριο. Ήξερα από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά. Δεν γινόταν να το ανακοινώσουμε νωρίτερα. Διότι εάν το ανακοινώναμε την παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα γινόταν αυτό που έγινε σε σε όλες τις χώρες όταν έγινε αυτόματα σκληρότερο lockdown: βγήκαν όλοι στους δρόμους. Το Λονδίνο καταστράφηκε από αυτό το πράγμα. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Τα έχουμε πάει πολύ καλά σε πρωτοφανείς συνθήκες», συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του τρίτου κύματος στην Ευρώπη, που είναι φρικτή. Έχει υψηλό ρυθμό μεταδοτικότητας. Όποιος δεν προσέξει και κινηθεί γρηγορότερα από ό,τι πρέπει, θα το πληρώσει με νεκρούς. Άρα εμείς σε συνεργασία με τους ειδικούς είπαμε ότι πρέπει να πάμε σε περαιτέρω μείωση του ιού. Αν πέσει ο ιός παρακάτω, θα έχουμε τον χρόνο να ανοίξουμε με πιο φυσιολογικό τρόπο τη ζωή μας μέσα στον χειμώνα. Σε μία εβδομάδα που ο τζίρος είναι παραδοσιακά χαμηλός, με ήδη μέσα αργία, πάμε να κλείσουμε για να μειώσουμε τον ιό και να πάμε παρακάτω», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας την απόφαση για το νέο lockdown.

«Η εξέλιξη των κρουσμάτων θα δείξει εάν τηρήθηκαν τα μέτρα τις γιορτές»

«Για το νέο lockdown έχουμε ορίζοντα μιας εβδομάδας, εφόσον η πανδημία εξελιχθεί έτσι όπως θέλουμε. Τηρήθηκαν τα μέτρα στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς; Θα το δούμε από την εξέλιξη των κρουσμάτων. Αυτοί που γύρισαν από Ντουμπάι θα ελεγχθούν όλοι. Ο ιός για να αντιμετωπιστεί θέλει συνεργασία των πολιτών στα μέτρα. Το μέτρο που πήραμε κρίθηκε ως απαραίτητο όχι γιατί κινδυνεύουμε τώρα, αλλά επειδή πρέπει να έχουμε περιθώριο ασφαλείας πριν αρχίσουμε να ανοίγουμε την οικονομία μας», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσο για το πώς θα υπάρξει επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα, και πότε αυτή αναμένεται, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Στις 11 Ιανουαρίου, εφόσον όλα πάνε καλά και συμπιέσουμε την πανδημία προς τα κάτω, θα επιστρέψουμε σε αυτό που ήμασταν χθες, δηλαδή με click away κ.λπ. Θα συζητήσουμε μες στην εβδομάδα με τους ειδικούς για το αν θα μπορέσουμε να πάμε σε πιο χαλαρά μέτρα. Όπως τις ζώνες που ανέφερα, ή να δούμε πώς θα μπορούμε να δουλέψουμε με ραντεβού σε κάποια καταστήματα. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να βάλουμε λίγο πλάτη αυτή την εβδομάδα. Όλα τα καταστήματα που κλείσαμε δεν θα πληρώσουν ενοίκιο τον Ιανουάριο».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ