24-10-2020

Στο Μαξίμου η Βικτόρια Χίσλοπ – Τι δώρισε στον Μητσοτάκη

Την διεθνούς φήμης συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία έχει διακριθεί για μυθιστορήματα τα οποία αντλούν τη θεματολογία τους από τη νεότερη ελληνική ιστορία και έχει πολιτογραφηθεί τιμητικά Ελληνίδα, υποδέχτηκε σήμερα, Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθως η Βικτόρια Χίσλοπ είδε και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη συγγραφέα για όλη τη στήριξη την οποία παρείχε στην Ελλάδα, μέσα από τα γραπτά της και μέσα από τα λόγια της όπως είπε, καθώς και μέσα από την κινητοποίηση ανθρώπων της τέχνης, της επιστήμης, του πολιτισμού, για να στηρίξουν τα ελληνικά δίκαια, ειδικά σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.

«Αλλά πάνω απ’ όλα για την αγνή σου αγάπη για την Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτυπώνεται σε ό,τι κάνεις και σε ό,τι γράφεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διεθνούς φήμης συγγραφέας, η οποία πληροφορήθηκε πρόσφατα μέσω τηλεφώνου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την είδηση για την απόκτηση -τιμής ένεκεν- της ελληνικής ιθαγένειας, δώρισε στον πρωθυπουργό έναν αντίτυπο του τελευταίου βιβλίου της με τίτλο «Όσοι Αγαπιούνται» και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εδώ και πολύ καιρό αισθανόταν Ελληνίδα.

Η κ. Χίσλοπ από την πλευρά της τόνισε ότι η ίδια αγαπά πάντα την Ελλάδα. «Αγαπάω την Ελλάδα και με τα προβλήματα, τις δυσκολίες, όχι μόνο την ομορφιά. Αγαπάω τα πάντα», είπε. Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι για την κυβέρνηση η διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησής της «είναι ακριβώς μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι Έλληνες στην καρδιά. Και σίγουρα εσύ το αποδεικνύεις και με το παραπάνω».

Η τιμητική πολιτογράφηση της συγγραφέως ολοκληρώθηκε με την ορκωμοσία της σε ειδική τελετή, στο υπουργείο Εσωτερικών. Tη Βικτόρια Χίσλοπ όρκισε ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας του υπουργείου, Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

«Είναι, σήμερα, μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα, γιατί για πολλά χρόνια έχω αγαπήσει την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μυστικό, ότι αγαπάω τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα, όλα αυτά. Αυτό δεν είναι δύσκολο, να αγαπήσω την Ελλάδα έτσι, αλλά λένε οι άνθρωποι ότι η Ελλάδα είναι κάτι πιο πολύ από αυτό», δήλωσε συγκινημένη η συγγραφέας, για να προσθέσει: «Το σημαντικό είναι να αγαπήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω όλη την Ελλάδα και η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ μεγάλη τιμή σήμερα».

Ο κ. Μπαλέρμπας προσέφερε στην κυρία Χίσλοπ εκ μέρους του (ασθενούς) υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, μια σύνθεση γλυπτού από το Μουσείο Μπενάκη, ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα χεριών, σπάραγμα από τη σκηνή δεξίωσης αττικού επιτύμβιου ανάγλυφου (325-300 π.Χ). Όπως είπε ο κ. Μπαλέρμπας ο υπουργός Εσωτερικών είχε προγραμματίσει, εδώ και καιρό, αυτήν τη μικρή τελετή σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης «για την προσφορά της κυρίας Χίσλοπ στον ελληνικό λαό και στις ελληνικές παραδόσεις», λόγοι υγείας ωστόσο τον ανάγκασαν να μην παρευρεθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Στις Βρυξέλλες έφτασε το αίτημα για άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού (video)

Στην κάρτα του κ. Θεοδωρικάκου, που συνόδευε το δώρο προς την κυρία Χίσλοπ, αναγράφονταν τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη το γεγονός της απονομής σε εσάς της ελληνικής ιθαγένειας για όλο τον Ελληνισμό. Χαίρομαι πολύ διότι είμαι σίγουρος ότι πλέον απευθύνομαι επίσημα σε μια πρέσβειρα του Ελληνισμού, παγκόσμια. Έχοντας προσφάτως διαβάσει το βιβλίο σας “Όσοι αγαπιούνται”, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αγαπιέστε πολύ και από πολλούς».

Η ελληνική υπηκοότητα είχε απονεμηθεί τιμητικά στη βραβευμένη βρετανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με Προεδρικό Διάταγμα. Οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν, άλλωστε, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Σοφία, σιλάνς!» - Η αντίδραση της Αυγέρη στις συνεχείς διακοπές της Βούλτεψη (video)

Η Βικτόρια Χίσλοπ γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ του Κεντ το 1959 και σπούδασε αγγλικά στο Κολέγιο St. Hilda’s της Οξφόρδης. Για περίπου 20 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Τον Απρίλιο του 1988 παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων Private Eye, Ιαν Χίσλοπ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά: Την Εμιλι – Ελεν και τον Ουίλιαμ – Ντέιβιντ.