09-08-2020

«Απέναντι στο καψόνι, την προχειρότητα και την ασυδοσία» λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος για τον «Μεγάλο Περίπατο»

Η «Ανοιχτή Πόλη» καταψήφισε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη συνέχιση της πιλοτικής εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου», όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο facebook ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο επικεφαλής της παράταξης έγραψε μεταξύ άλλων ότι «καταψηφίσαμε το καψόνι, την προχειρότητα και την ασυδοσία» και πως κατέθεσε εννιά προτάσεις για ένα «ζωντανό κέντρο».

Αναλυτικά τα όσα έγραψε:

«Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Οι παρεμβάσεις που βλέπουμε αυτές τις μέρες στο κέντρο της πόλης κακοποιούν την ιδέα της αλλαγής. Γι αυτό τον λόγο στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταψηφίσαμε τη συνέχιση της πιλοτικής εφαρμογής του Μεγάλου Περιπάτου.

Καταψηφίσαμε το καψόνι, την προχειρότητα και την ασυδοσία. Γιατί είναι καψόνι ο περιορισμός της πρόσβασης στο κέντρο χωρίς την ενίσχυση των ΜΜΜ. Είναι προχειρότητα οι επιλογές που έγιναν σε παγκάκια/ζαρντινιέρες/πράσινο και ο σχεδιασμός ποδηλατοδρόμου πάνω στις γραμμές του τραμ.

Είναι ασυδοσία η δαπάνη τεράστιων ποσών για εξοπλισμό που δεν χρειάζεται η πόλη και η απουσία μιας δομημένης και ανοιχτής διαβούλευσης.

Ταυτόχρονα όμως, καταθέσαμε εννιά συγκεκριμένες προτάσεις για ένα ζωντανό κέντρο. Για ένα κέντρο που θα στηρίξει την κατοικία, το λιανεμπόριο, τη μεταποίηση και δεν θα βουλιάξει στην μονοκαλλιέργεια της εστίασης και του τουρισμού.

Συγκεκριμένα προτείναμε:

  • Περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
  • Δημιουργία απαραίτητων υποδομών (όπως παιδικοί σταθμοί) και κίνητρα για την επαναφορά και στήριξη της κατοικίας.
  • Θεσμοθέτηση ποσόστωσης που θα περιορίζει την εστίαση και θα αφήνει χώρο στις υπόλοιπες χρήσεις.
  • 24ωρη λειτουργία του Μετρό Παρασκευή και Σάββατο, πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
  • Επαναχρησιμοποίηση των άδειων δημόσιων κτηρίων για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς.
  • Επαναλειτουργία των κινηματογράφων Αττικό/Απόλλων.
  • Ανάπλαση της Περιοχής γύρω από το Πολυτεχνείο (υπάρχουν ήδη σχετικές προμελέτες από το ΕΜΠ).
  • Ακύρωση της ανέγερσης άλλης μιας τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Απαλλοτρίωση του οικοπέδου για τις ανάγκες του Αρχαιολογικού Μουσείου.
  • Να προχωρήσει η ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα.

Τι κατάλαβε από τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή;

Όχι πολλά. Ο Δήμαρχος είχε μια έτοιμη ομιλία-απάντηση. Η ανάγκη του ήταν να απαντήσει όχι σε αυτά που είπαμε, αλλά σε αυτά που θα τον βόλευε να είχαμε πει».

Είναι αλήθεια ότι η διαβούλευση δεν είναι το δυνατό του σημείο. Ελπίζουμε στο τέλος να μην αποδειχθεί ότι το πείραμα δεν ήταν ο “Περίπατος”, αλλά οι άνθρωποι της πόλης που πρέπει να προσαρμοστούμε σε προαποφασισμένες παρεμβάσεις».

Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να αλλάξει

Οι παρεμβάσεις που βλέπουμε αυτές τις μέρες στο κέντρο της πόλης κακοποιούν την…

Δημοσιεύτηκε από Νάσος Ηλιόπουλος στις Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.