15-05-2021

Στην επιτροπή Δεοντολογίας στέλνει τον Μάρκου ο Τασούλας

Υπό εξέταση η συμπεριφορά του βουλευτή

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενημέρωσε σήμερα, Πέμπτη τη Διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της χθεσινής αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου, που υπήρξε και η αιτία αποβολής του από τη συνεδρίαση της ολομέλειας, κατά τη συζήτηση των πορισμάτων της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Τασούλας ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, να εξετάσει η επιτροπή, εάν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την συμπεριφορά του κατά τη συνεδρίαση, κρίνεται ελεγκτέος βάσει των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής και του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της. Για τον σκοπό αυτό, ο κ. Αθανασίου παρέλαβε σχετική επιστολή, τα Πρακτικά της συνεδρίασης, αλλά και τη σχετική αναφορά-καταγγελία εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε νωρίτερα καταθέσει στον πρόεδρο της Βουλής, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τετ α τετ Τασούλα-Μάρκου

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Μάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν ισχύουν όσα του αποδίδονται ότι είπε. Ο κ. Τασούλας φέρεται να του επεσήμανε ότι τέτοια περιστατικά φέρνουν γενικά σε δύσκολη θέση τον κοινοβουλευτισμό, δίνοντας αφορμές σε όσους καραδοκούν στη γωνία κατά της Δημοκρατίας.

Τέλος από το ΚΕΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι μετά το επεισόδιο και την άρνηση του κ. Μάρκου να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας προχωρά σε αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ. Η τροπολογία για την αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα αντί του Σεπτεμβρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Δεν μετανιώνω»

Για την ιστορία, ο κ. Μάρκου, μιλώντας στον Realfm 97,8, εξήγησε ότι «εντελώς ξαφνικά και χωρίς να του έχω απευθυνθεί ή να έχω κάνει κάποιον υπαινιγμό, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άρχισε να φωνάζει ότι είμαι διαπλεκόμενος, ότι έχει πολλά ράμματα για τη γούνα μου, έχω φτιάξει επιτροπές που με φτιάχνουν υπαινισσόμενος ό,τι θέλει και καταγγέλλοντάς με ως άρχοντα της διαπλοκής. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορώ να το ανεχτώ με τίποτα και ούτε πρόκειται να το ανεχτώ και στο μέλλον».

Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι σε πρώτη φάση ο ίδιος δεν έδωσε σημασία «αλλά συνέχιζε επί 3λεπτο, 4λεπτο ενώ εγώ έβγαινα από τη Βουλή…».

«Όταν εις επήκοον πολλών βουλευτών φωνάζει ότι είμαι διαπλεκόμενος, αυτό το πράγμα δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι» είπε ο κ. Μάρκου και συμπλήρωσε πως «ομολογώ ότι η αντίδρασή μου ήταν έντονη».

Ερωτηθείς εάν το έχει μετανιώσει, απάντησε «όχι».

Σχετικά με τη φράση που χρησιμοποίησε, σημείωσε πως είπε «τι μιλάς εσύ που είσαι ανοικτός» για να διευκρινίσει ότι εννοούσε «πολιτικά ανοικτός».

Αναφορικά με τις κινήσεις του σώματός του, τόνισε πως «καθένας ερμηνεύει όπως ένα έργο αφηρημένης τέχνης. Με τις κινήσεις μου οι χυδαίοι διάβασαν χυδαιότητα κάποιοι άλλοι δεν διάβασαν τίποτα συγκεκριμένο».

«Αν δείτε πάλι το βίντεο θα δείτε ότι η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Βουλής ήταν ‘δεν είδα δεν άκουσα τίποτα’. Μετά έτρεξαν κάτι παρακεντέδες και του είπαν να κάνει αυτό που έκανε», είπε περιγράφοντας τα όσα ακολούθησαν.

Εξήγησε στη συνέχεια πως έγινε μία «πολιτική συμφωνία με την Όλγα Γεροβασίλη» επειδή το διακύβευμα της Ολομέλειας ήταν πολύ πιο σοβαρό και θα ακολουθούσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την αίθουσα και να εκτονωθεί η κατάσταση.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «επειδή δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου, οποιοσδήποτε αφήσει κάποιον υπαινιγμό ότι είμαι διαπλεκόμενος, έχω σχέση με τη διαπλοκή θα είμαι αμείλικτος με κάθε τρόπο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ