31-10-2020

Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται την «επένδυση» του Ερημίτη επειδή «κάποια στιγμή το δάσος θα καεί» (video)

«Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε»

«Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη του Kassiopi Project στην Κέρκυρα, στην περιοχή του Ερημίτη, προκειμένου υπερασπιστεί την επένδυση.

«Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, με κάποιον από τους συνδαιτημόνες του να προσθέτει πως «θα μείνει μόνο ο ανεμόμυλος».

Δείτε το βίντεο:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, τόσο οι κάτοικοι όσο και τοπικοί φορείς της Κέρκυρας, έχουν εκφράσει και έμπρακτα εντόνως την αντίθεσή τους στο έργο.

Σύμφωνα με το κείμενο διαδικτυακής συλλογής υπογραφών για την ακύρωση της επένδυσης, το οποίο υπογράφει η πρωτοβουλία «Save Erimitis», η περιοχή έχει ιδιαίτερα μεγάλη οικολογική σημασία καθώς:

Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.

Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.

Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.

Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.

Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus).