04-08-2020

Στη «σέντρα» ο Μητσοτάκης από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου για τη «λίστα Πέτσα»

«Φαίνεται ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να επιλεχθούν ποια ελληνικά ΜΜΕ έλαβαν κρατική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και, στη χειρότερη περίπτωση, τιμωρούσαν τα ΜΜΕ με περιεχόμενο ενάντια της κυβέρνησης»

Ξεπέρασαν τα σύνορα τις χώρας οι αντιδράσεις για την περιβόητη «λίστα Πέτσα – Μητσοτάκη» με τα ποσά που δόθηκαν σε ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», καθώς το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου απέστειλε επιστολή «καταπέλτη» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για τον αδιαφανή τρόπο κατανομής των κονδυλίων, αλλά και τον αποκλεισμό της εφημερίδας «Documento».

Οι υπογράφοντες την επιστολή εκφράζουν τη «σοβαρή μας ανησυχία για τον πρόσφατο αποκλεισμό επικριτικών μέσων ενημέρωσης από το πρόσφατο κυβερνητικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία κατά την οποία διανεμήθηκαν τα 20 εκατ. ευρώ «εγείρει ορισμένα ανησυχητικά ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια της κυβέρνησης και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης».

«Πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι πολλά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνταν “αντιπολιτευόμενα” έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, φέρνοντας στη συνέχεια ως παράδειγμα τον αποκλεισμό του Documento, το οποίο δεν έλαβε μερίδιο από την διαφημιστική καμπάνια.

«Σαφές παράδειγμα αποτελεί το Documento, μια εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα που αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου από την κρατική χρηματοδότηση. Ο συντάκτης και εκδότης του ισχυρίζονται ότι ο αποκλεισμός ήταν αντίποινα για την κριτική και τις πρόσφατες αποκαλύψεις της πολιτικής σας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή και τονίζεται πως «η απόρριψη του Documento με την δικαιολογία ότι διασπείρει “ψευδείς ειδήσεις” υπονομεύει το ανεξάρτητο και επικριτικό δημοσιογραφικό έργο του ιστότοπου και δεν αποδεικνύεται από έρευνα που πραγματοποίησαν οι εταίροι του Media Freedom Rapid Response (MFRR)», αναφέρεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια, οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι «οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση για μέσα ενημέρωσης πρέπει να διανέμεται μέσω μιας διαφανούς, προσβάσιμης και αναθεωρήσιμης διαδικασίας βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει εδώ».

«Αναρωτιόμαστε επίσης γιατί προσλήφθηκε μια ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία για τη διανομή κρατικής χρηματοδότησης αντί για έναν διαφανή δημόσιο φορέα. Αυτό το σύστημα είναι τόσο αδιαφανές και οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία σημαντικών πληροφοριών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

«Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παράσχει περαιτέρω λεπτομερείς διευκρινίσεις σχετικά με τα ακριβή κριτήρια που χρησιμοποιεί η Initiative Media για να επιλέξει ποια μέσα έλαβαν κρατική στήριξη. Προτρέπουμε τη κυβέρνησή σας να παράσχει αυτές τις πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να εκτιμηθεί η ορθότητα της διαδικασίας», συμπληρώνουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή

«15/07/2020

Αγαπητοί,

Κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Κ. Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός του Πρωθυπουργού και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες συνεργάτες του Media Freedom Rapid Response (MFRR), που παρακολουθεί και ανταποκρίνεται σε παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για τον πρόσφατο αποκλεισμό επικριτικών μέσων ενημέρωσης από το πρόσφατο κυβερνητικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Ενώ χαιρετίζουμε καταρχάς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τη βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσω μιας διαφημιστικής εκστρατείας για την δημόσια υγεία ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, η διαδικασία κατά την οποία διανεμήθηκαν αυτά τα κεφάλαια εγείρει ορισμένα ανησυχητικά ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια της κυβέρνησης και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

Πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι πολλά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται “αντιπολιτευόμενα” έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα.

Σαφές παράδειγμα αποτελεί το “Documento”, μια εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα που αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου από την κρατική χρηματοδότηση. Ο συντάκτης και εκδότης του ισχυρίζονται ότι ο αποκλεισμός αποτελεί αντίποινα για την κριτική και τις πρόσφατες αποκαλύψεις της πολιτικής σας.

Εν τω μεταξύ, η 18σέλιδη λίστα με τα 1.232 μέσα που έλαβαν οικονομική βοήθεια, αντίθετα, περιελάμβανε περισσότερα από 200 ψηφιακά μέσα που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Online Media της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ανενεργών ή ανύπαρκτων ιστοτόπων ή ιστοσελίδων με ελάχιστους ή καθόλου αναγνώστες. Απέχοντας από τις αρχές της αντικειμενικότητας ή της δικαιοσύνης, φαίνεται ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να επιλεχθούν ποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν κρατική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και, στη χειρότερη περίπτωση, τιμωρούσαν τα μέσα ενημέρωσης με περιεχόμενο ενάντια της κυβέρνησης.

Αυτή η στρέβλωση της αγοράς των μέσων ενημέρωσης προφανώς υπέρ των φιλικών προς την κυβέρνηση ιστότοπων και εφημερίδων εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσής σας να στηρίζετε και να υποστηρίζετε την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Εξίσου ανησυχητικές ήταν οι δικαιολογίες του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, για τον λόγο για τον οποίο το Documento εξαιρέθηκε. Η απόρριψη του Documento με την δικαιολογία ότι διασπείρει “ψευδείς ειδήσεις” υπονομεύει το ανεξάρτητο και επικριτικό δημοσιογραφικό έργο του ιστότοπου και δεν αποδεικνύεται από έρευνα που πραγματοποίησαν οι εταίροι του Media Freedom Rapid Response (MFRR).

Οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση για μέσα ενημέρωσης πρέπει να διανέμεται μέσω μιας διαφανούς, προσβάσιμης και αναθεωρήσιμης διαδικασίας βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει εδώ. Αναρωτιόμαστε επίσης γιατί προσλήφθηκε μια ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία για τη διανομή κρατικής χρηματοδότησης αντί για έναν διαφανή δημόσιο φορέα. Αυτό το σύστημα είναι τόσο αδιαφανές και οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία σημαντικών πληροφοριών. Χαιρετίζουμε ωστόσο, την κίνηση να δημοσιοποιήσετε τελικά την πλήρη λίστα των μέσων που συμπεριλαμβάνονται, αν και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε δημοσιευτεί εξ ολοκλήρου από την αρχή.

Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παράσχει περαιτέρω λεπτομερείς διευκρινίσεις σχετικά με τα ακριβή κριτήρια που χρησιμοποιεί η Initiative Media για να επιλέξει ποια μέσα έλαβαν κρατική στήριξη. Προτρέπουμε τη κυβέρνησή σας να παράσχει αυτές τις πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να εκτιμηθεί η ορθότητα της διαδικασίας. Οι συνεργάτες του MFRR θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά αυτήν την κατάσταση. Θα χαρούμε να προσφέρουμε τη συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη μας για τη δημιουργία ενός συστήματος διανομής δημόσιων πόρων που παρέχει διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη. Σας ζητάμε να λάβετε υπόψη τις ανησυχίες μας και ανυπομονούμε για την απάντησή σας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Κόλαφος» για την κυβέρνηση η επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για την κατανομή των 20 εκατ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης

Ως «κόλαφο» για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει την επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή του ανακοίνωση.

«Η επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου στον κ. Μητσοτάκη για την αδιαφανή διανομή των 20 εκατ. ευρώ στον Τύπο, αποτελεί κόλαφο για τους χειρισμούς των κ.κ. Μητσοτάκη και Πέτσα σε βάρος των Μέσων Ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας. Επιβεβαιώνει, δε, μέχρι κεραίας όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τις οποίες συμμερίζεται και μια μεγάλη μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα 1.232 Μέσα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου χαρακτηρίζει ως “τιμωρία” τον αποκλεισμό της εφημερίδας “Documento”», ενώ «παράλληλα, καταγγέλλει ότι “πολλά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται αντιπολιτευόμενα έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα”».

Επιπλέον, συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή, επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι περισσότερες από 200 ιστοσελίδες, που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο online media, πήραν παρανόμως χρήματα, αλλά και για τη χρηματοδότηση ανενεργών ή και ανύπαρκτων ιστοσελίδων με ελάχιστους ή καθόλου αναγνώστες».

«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να διασύρει την Ελλάδα και διεθνώς με τις καθεστωτικές πρακτικές του», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

(Με πληροφορίες από documentonews.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.