14-07-2020

ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορική η καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου για τον Αμβρόσιο

Όπως τονίζει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, «με την απόφαση αυτή, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το Ανώτατο Δικαστήριο εφαρμόζει τον αντιρατσιστικό νόμο σε μια από τις πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασής του»

«Ιστορική είναι η σημερινή καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πρόκειται για την υπόθεση του Αμβρόσιου, ο οποίος κατηγορήθηκε για «δημόσια υποκίνηση σε βία», εξαιτίας κειμένου που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο τον Δεκέμβριο 2015 (λίγο πριν την θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης), στο οποίο χαρακτήριζε τους ομοφυλόφιλους ως “περιθωριακούς” και “αποβράσματα της κοινωνίας”, που “σήκωσαν κεφάλι” και “πρέπει να χαθούν από προσώπου Γης”, οι δε πιστοί έπρεπε να «τους φτύσουν και να τους μαυρίσουν», τονίζει η Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με την απόφαση αυτή, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το Ανώτατο Δικαστήριο εφαρμόζει τον αντιρατσιστικό νόμο σε μια από τις πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασής του, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στη ρητορική του μίσους και της βίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει στην πράξη ένα δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων και υπερασπίζεται την ισότητα και την αξιοπρέπεια αυτών.

Ως εκ τούτου λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε παρά να χαιρετίσουμε αυτή την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά παράλληλα, αναμένουμε και η ίδια η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της και να τοποθετηθεί δημοσίως τόσο για τον πρώην Μητροπολίτη της, όσο και για εκείνα τα πρόσωπα που δυστυχώς υπάρχουν μέσα στους κόλπους της, και που μέχρι σήμερα, συνεχίζουν ακάθεκτα να προχωρούν σε κηρύγματα μίσους, αδιαφορώντας για τη βασική πολιτειακή ευθύνη της εκκλησίας, που οφείλει να είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.

Παράλληλα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια, μια τέτοια δικαστική απόφαση ήταν αδιανόητη. Δεν υπήρχε η απαιτούμενη κοινωνική εξέλιξη και πρόοδος της χώρας μας, για την οποία σημαντική συνδρομή μεταξύ άλλων, ήταν και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σημαντικά νομοθετικά βήματα, που είχαν ως αντικείμενο τους, την προώθηση και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χρέος της Πολιτείας είναι, όμως, να βαθύνουν οι προοδευτικές πολιτικές που έχουν ως στόχο την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση, αναμφίβολα συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και η περαιτέρω ενίσχυση του αντιρατσιστικού νόμου. Αυτή τη στιγμή προκειμένου να υπάρχει εφαρμογή του, πρέπει να συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις, πράγμα που πιθανόν να δυσκολεύει την πλήρη και αποτελεσματική προστασία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως για παράδειγμα η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Επιπλέον πρέπει να διευρυνθεί το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας, προκειμένου η νομοθεσία να περιλαμβάνει και την καταπολέμηση ρατσιστικών κινήτρων λόγω κοινωνικών χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών κοκ.

Κλείνοντας, συγχαίρουμε θερμά την Πολιτική Αγωγή και τους ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και τον αγώνα που έδωσαν. Πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη νίκη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του προοδευτικού κόσμου. Ο αγώνας συνεχίζεται!».

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Αμβροσίου, σύμφωνα με απόφαση που γνωστοποιήθηκε την Τρίτη (30/06). Ο τέως μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ακραία ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννιά ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

«Τομή για τα δικαστικά χρονικά η καταδίκη Αμβρόσιου», ακόμα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σημειώνεται ότι ο Αμβρόσιος παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αλλά πρόσφατα αφόρισε τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκη Κεραμέως και Νίκο Χαρδαλιά. Επιμένοντας στον αφορισμό παρά το «άδειασμα» από την Ιερά Σύνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.