13-07-2020

Γκάφα Θεοχάρη στον τουρισμό με διαστάσεις διπλωματικού θρίλερ

Τριγμοί στη συμφωνία με την Ιταλία για τα 12 μίλια

«Φωτιά» στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, αλλά και ταυτόχρονα την έκθεση σε κίνδυνο για επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας, προκάλεσε μια μεγάλη γκάφα του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες.

Στο ζήτημα αυτό που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εστία», η οποία μετέδωσε ότι η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επίσημα αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο προκάλεσε την οργή των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου, καθώς η διατύπωση του δελτίου Τύπου τις στιγματίζει ως επικίνδυνες λόγω κορονοϊού.

Με λίγα λόγια, αντί ο Χάρης Θεοχάρης να ονοματίσει τα αεροδρόμια από τα οποία η Ελλάδα θα δέχεται απευθείας πτήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς, ανέφερε κράτη, με συνέπεια όσοι απουσιάζουν από τη λίστα να διασύρονται.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Εστίας», αμέσως μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες στις οποίες η Ελλάδα απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας, «έσπασαν» τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών, με αξιωματούχους άλλων χωρών να εκφράζουν την οργή τους για την γκάφα του κ. Θεοχάρη. Μάλιστα, λόγω της διπλωματικής έντασης με σειρά χωρών, το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε τον ρόλο του «πυροσβέστη», ειδικά απέναντι στις αντιδράσεις της Ιταλίας, που θεώρησε τις ενέργειες αυτές ως «χτύπημα κάτω από το τραπέζι».

Ιταλικό «καρφί» για Ελλάδα: Δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες… απαιτούμε σεβασμό

Η ιταλική αντίδραση εκφράστηκε αρχικά από τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος -χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα- τόνισε ότι «δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες», σημειώνοντας πως η χώρα του «απαιτεί σεβασμό». Πρόσθεσε δε πως «αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας φέρεται σαν ένα νοσοκομείο λεπρών, τότε πρέπει να ξέρει ότι δεν θα το ανεχτούμε. Η υπομονή έχει ένα όριο».

Όπως ανέφερε, «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Αντρέα Μαρτέλα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «εάν η Ελλάδα απαγορεύσει τους τουρίστες από την νότια Ιταλία, θα υπάρξει αντίδραση, γιατί οι πρωτοβουλίες πρέπει να συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις από μια χώρα που να τιμωρούν μια άλλη, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Στο πλαίσιο της διπλωματικής έντασης με την Ιταλία, ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες, Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Λουίτζι ντι Μάιο, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του ιταλού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα για τις 9 Ιουνίου.

«Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», είχε αναφέρει ο ιταλός ΥΠΕΞ.

Τριγμοί στη συμφωνία με την Ιταλία για τα 12 μίλια

Η γκάφα του κ. Θεοχάρη όμως αποτέλεσε κίνδυνο και για τα σχέδια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Σύμφωνα με την «Εστία», πριν την γκάφα, Ιταλία και Ελλάδα είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία με τρεις άξονες: Πρώτον, στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, δεύτερον στην υπογραφή μιας πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής τωνιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα και τρίτον στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας της Αθήνας και της Ρώμης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως αναμένεται, στα 12 μίλια.

Τώρα όλα είναι στον αέρα, γιατί οι Ιταλοί δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η ανακοίνωση δεν εκδόθηκε για να τους προκαλέσει ζημία στην οικονομία.

La Repubblica: «Πόλεμος όλων εναντίον όλων»

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο γνώμης ο Ετορε Λιβίνι στη La Repubblica αναφέρει: «Η πανδημία επαναχαράσσει τον χάρτη των διακοπών στην Ευρώπη και η Ιταλία – με συνενόχους τους 33.000 θανάτους των ημερών του κορονοϊού – παραμένει προς το παρόν στη δεύτερη κατηγορία». Ο δημοσιογράφος με αφορμή την κοινοποίηση της επίμαχης λίστας μιλά για «πόλεμο όλων εναντίον όλων».

Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ακόμα και η Ελλάδα μας έκλεισε την πόρτα, η πρώην μεγάλη ασθενής της ηπειρωτικής οικονομίας, η οποία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της σε 29 χώρες αλλά όχι σε εμάς». Ο ίδιος επικαλείται τις δηλώσεις κ. Θεοχάρη, πως η Ελλάδα κάθε άλλο παρά προβαίνει σε διακρίσεις και λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις της με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, ο Λιβίνι υπογραμμίζει πως «το αποτέλεσμα δεν αλλάζει».

«Ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε. Φταίμε εμείς για το γεγονός πως θεωρούμαστε οι πανουκλιασμένοι της Ευρώπης», υποστηρίζει και ο Φραντσέσκο Μέρλο, αρθρογράφος της La Repubblica, σχολιάζοντας το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων σε σύγκριση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλία σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενοχλεί τους Ιταλούς το γεγονός πως «η Ελλάδα μας απαγορεύει τη θάλασσά της».

Και αυτή δεν ήταν η πρώτη γκάφα του Χάρη Θεοχάρη

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο κ. Θεοχάρης κάνει γκάφα στη διαχείριση της κατάστασης. Η αμέσως προηγούμενη ήταν με την έκδοση της λίστας επικινδυνότητας για τα νησιά του Αιγαίου, η οποία προκάλεσε τη γενική κατακραυγή και τη σύγκρουσή του με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.