06-07-2020

28 Μαΐου 1979: 41 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (video)

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη συμφωνία ένταξης της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια

Στις 28 Μαΐου 1979, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, υπεγράφη η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Τότε, που ουσιαστικά η χώρα μπήκε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συγκεκριμένα, πριν από 41 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καλωσόριζε στο Ζάππειο τους τότε ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Ήταν το επιστέγασμα μιας μακράς πορείας που είχε ξεκινήσει προσωπικά ο ίδιος το 1957, λίγους μόλις μήνες μετά την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της Ρώμης. Το ελληνικό Κοινοβούλιο κύρωσε τη συμφωνία στις 28 Ιουνίου του 1979.

Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Ζάππειο Μέγαρο, όταν και υπεγράφη η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης:

«Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με τη βεβαιότητα ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος.

»Η ενωτική διαδικασία της Ευρώπης προχωρεί αμετάκλητη. Βρισκόμαστε στο σημείο που δεν έχει επιστροφή. Χρειάστηκε πολύ αίμα και πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι την ταυτότητά τους, τις κοινές ρίζες τους και την κοινή τους αποστολή. Η ενοποίηση, έστω και αν βραδύνει, κινείται με χαρακτήρα νομοτελειακό. Παρά την διαφορά απόψεων, όσον αφορά τον ρυθμό, τη μορφή και την έκταση της ενοποιήσεως, η λογική της ιστορίας κατέστησε την ένωση κατηγορηματική προσταγή.

»Εξίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία. Θα πραγματοποιήσει την ιδέα της πολυδιάστατης αναπτύξεως και θα προαγάγει την ποιότητα της ζωής, ενώ παράλληλα θα υπηρετήσει σε διεθνή κλίμακα την ιδέα της οικονομικής δικαιοσύνης και της προαγωγής των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών».

Μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σχετικό μήνυμα ανέβασε στο Twitter και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετικό βίντεο.

«Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση & την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» | 28 Μαΐου 1979

4️⃣0️⃣+1️⃣ χρόνια Σημαία της ΕλλάδαςΣημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνεχίζουμε μαζί!! #StrongerTogether #NextGenerationEU», έγραψε χαρακτηριστικά.

ΝΔ: Τιμάμε την ιστορική επέτειο

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ αποτέλεσε το μεγαλύτερο όραμά του και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής για την πατρίδα μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«41 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την ημέρα που ο εθνάρχης και ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την υπογραφή ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί ως δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Η προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ αποτέλεσε το μεγαλύτερο όραμά του και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής για την πατρίδα μας. Η ένταξη στην ΕΟΚ ισχυροποίησε τη χώρα μας έναντι εξωτερικών κινδύνων, συνετέλεσε στη σταθεροποίηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα το μήνυμα της Αληλλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η Ευρώπη βρίσκεται προ γενναίων αποφάσεων που θα παίξουν ρόλο στο κοινό μας μέλλον, με την Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων θέσεων.

Τιμάμε σήμερα την ιστορική επέτειο και με αυτοπεποίθηση για τα κεκτημένα μας, ενισχύουμε τη θέση της Ελλάδος στην Ενωμένη Ευρώπη για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων».

«Το όραμα της ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ»

Μήνυμα για τα 41 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο έστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ανάρτησή του στο twitter.

«Σαν σήμερα, 41 χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διασφάλισε με την υπογραφή του τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μεγάλο ταξίδι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα το όραμα της ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Κ. Βλάσης: Συνεχίζεται η συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό όραμα

Μήνυμα για τα 41 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, με ανάρτησή του στο twitter.

«41 χρόνια από την ιστορική στιγμή στο Ζάππειο, όπου άρχισε το ταξίδι της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια χάρη στην ηγετική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σημειώνει ο κ. Βλάσης και προσθέτει: «Σήμερα η συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό όραμα συνεχίζεται με στόχο μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.