14-02-2021

Μηνύματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Γιατί πολλοί... θυμήθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν έκανε αντιπολίτευση με «εξωγήινα» επιχειρήματα από το βήμα της Βουλής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, η οποία τιμάται διεθνώς στις 17 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι πολιτικοί έστειλαν το δικό της μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις, υπερασπιζόμενοι το «δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε πει κάτι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από πολλούς χρήστες του διαδικτύου, καθώς θυμήθηκαν όσα είχε αναφέρει στο παρελθόν από το βήμα της Βουλής για όσα του είχε πει ένας… εξωγήινος στον Υμηττό.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της στο Facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σαναφέρει πως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες του κορονοϊού, «αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε βάρος τους και περιορισμούς στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας», ενώ τονίζει ότι «οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα» που μας αφορά όλους.

«Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα. Πραγματικότητα που μας αφορά όλους, αφού πλήττει στον πυρήνα της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συρρικνώνει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε βάρος τους και περιορισμούς στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, στέλνουμε και από την Αθήνα το μήνυμά μας. Καταδικάζουμε τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία σε βάρος προσώπων λόγω ταυτότητας φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση», έγραψε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στο Facabook: «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, στέλνουμε μήνυμα για την προστασία και τη διεύρυνση των κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η καταπολέμηση κάθε διάκρισης βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της στρατηγικής μας.

Στο στρατηγικό μας στόχο για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, χωρίς διακρίσεις.

Στις επιδιώξεις κάθε πολιτικής και νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής μας.

Στις διεκδικήσεις και στους καθημερινούς αγώνες μας, ως δύναμη προόδου και κοινωνικής αλλαγής, για ισότητα και δικαιοσύνη.

Για μια ζωή όπου στο περιθώριο θα βρίσκονται οι διακρίσεις και όχι οι άνθρωποι.
#IDAHOT2020»

Ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε στο «twitter» με… νόημα: «Η αγάπη είναι αγάπη. Χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις ή διώξεις».


Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και νυν διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε για το θέμα: «Σχεδόν 30 χρόνια από τη μέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε από τη λίστα των νοσημάτων την ομοφυλοφιλία και 60 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις.

Ως Κυβέρνηση δεν κλείσαμε τα μάτια. Επεκτείναμε το Σύμφωνο Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ενισχύσαμε τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Καταργήσαμε αναχρονιστικές διατάξεις και ψηφίσαμε τον νόμο για την ταυτότητα φύλου, που επιτρέπει στον καθένα και στην καθεμιά να αυτοπροσδιορίζεται όπως νιώθει. Πρώτα βήματα στον μακρύ δρόμο για την ισότητα και την ελευθερία. Οφείλουμε να τον περπατήσουμε μέχρι τέλους».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραψε στη σελίδα στο Facebook:

«Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σήμερα. 30 χρόνια χρόνια από τις 17 Μαΐου 1990, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών νοσημάτων. #IDAHOT2020

Στον #ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι γιατί κατά την κυβερνητική περίοδο: Επεκτείναμε το Σύμφωνο Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ενισχύσαμε τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Καταργήσαμε αναχρονιστικές διατάξεις και ψηφίσαμε τον νόμο για την ταυτότητα φύλου, που επιτρέπει στον καθένα και στην καθεμιά να αυτοπροσδιορίζεται όπως νιώθει. Θεσμικές παρεμβάσεις όχι για την εμπέδωση κλίματος ανεκτικότητας στην κοινωνία, αλλά για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας.

Ο δρόμος είναι μακρύς. Κυρίως όμως ως κοινωνία οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στα φαινόμενα διακρίσεων και βίας, που πάρα πολλές φορές κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές».

Το ΚΙΝΑΛ ανέφερε: «Η πανδημία και η οικονομική κρίση επιβαρύνουν την θέση των ΛΟΑΤΚΙ. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι διακρίσεις, η κοινωνική απομόνωση και η καθίζηση της σκιώδους οικονομίας, όπου πολλοί ΛΟΑΤΚΙ εργάζονται, χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου για περισσότερη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα για πραγματική ισότητα. #kinima_allagis #TogetherWeCan #IDAHOBIT2020 #ΛΟΑΤΚΙ».


Όπως αναφέρθηκε, πολλοί χρήστες στο διαδίκτυο… θυμήθηκαν όσα είπε ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όταν έκανε αντιπολίτευση με «εξωγήινα» επιχειρήματα από το βήμα της Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Συγκεκριμένα, προσπαθώντας να πείσει ότι η διάταξη που δίνει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού φύλου από τα 15 είναι ανεύθυνη, διηγήθηκε μία πολύ πραγματική, όπως τόνισε ο ίδιος κάμποσες φορές, ιστορία:

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ