09-05-2021

Έμμεση κατάργηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας παραδέχεται ο Βρούτσης (video)

«Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν κενά» αλλά «δεν θα αλλάξει αυτό»

Την έμμεση κατάργηση των ελέγχων της Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παραδέχθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δίνοντας κι άλλη τροφή στην κριτική που δέχεται για αντιεργατικές ρυθμίσεις στην ΠΝΠ με τα μέτρα λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής της εκπομπής «Εκτός Γραμμής» του Alpha, Τάκης Χατζής επεσήμανε ένα από τα κενά στη σχετική ρύθμιση, που οδηγεί στην έμμεση κατάργηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ, καθώς προβλέπει ότι ο εργοδότης θα δηλώνει στο τέλος του μήνα τις ώρες των εργαζομένων. «Άρα όταν πάει το ΣΕΠΕ για έλεγχο στα μέσα του μήνα, ο εργοδότης έχει δικαιολογία ότι θα απαντήσει τέλος του μήνα. Πώς διασφαλίζεται ότι ο εργοδότης δεν θα βάλει τον εργαζόμενο να δουλεύει κανονικά οκτάωρο ενώ θα φαίνεται ότι είναι εκ περιτροπής εργασία; Υπάρχει κενό εδώ», ρώτησε ο παρουσιαστής τον υπουργό Εργασίας με τον δεύτερο να απαντά:

«Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν κενά», παραδέχθηκε ο κ. Βρούτσης αποδίδοντάς τα στην… κρίση του κορονοϊού. «Δεν νομοθετώ σε κανονικές συνθήκες, αλλά τη στιγμή που η επιχείρηση είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο», εξήγησε.

Όταν μάλιστα ο Τάκης Χατζής του επισήμανε ότι πρέπει να δει το θέμα, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Όχι κ. Χατζή. Δεν θα αλλάξει αυτό».

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής επέμεινε ρωτώντας «πώς θα γίνεται ο έλεγχος;» με τον κ. Βρούτση να απαντά: «Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές».

Το σχετικό απόσπασμα:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ