08-03-2021

Ο Βαρουφάκης κατέθεσε τις ηχογραφήσεις των Eurogroup – Τις επέστρεψε ο Τασούλας (video)

Εμείς θα τις δούμε ποτέ άραγε;

Τις περιβόητες ηχογραφημένες συνομιλίες από τα Eurogroup κατέθεσε στα πρακτικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ολοκλήρωση της δευτερολογίας του, χωρίς, ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας να τις κάνει αποδεκτές.

«Επειδή σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου είναι καθ’όλα νόμιμη η ηχογράφηση στο Eurogroup αυτών των απαράδεκτων που έλεγαν οι Τροικανοί και ήθελαν να συντρίψουν τους δικούς σας (σ.σ. απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη) ψηφοφόρους, όχι μόνο του ψηφοφόρους της Αριστεράς, που ήθελαν να εξευτελίσουν την Ελλάδα στο σύνολό της, που δεν κατέθεταν ποτέ καμία τεχνοκρατικά άρτια πρόταση, που απέρριπταν όλες τις δικές μας άρτιες προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αν θέλετε ν’ ακούσετε τι γινόταν εκεί μέσα, εδώ έχω τις ηχογραφήσεις κύριε πρόεδρε. Αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσετε στα μέλη του κοινοβουλίου».

«Η Βουλή δεν θα μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει να αναλάβει ο Βαρουφάκης»

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο κ. Τασούλας υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει αποδεκτό τον φάκελο με τις ηχογραφήσεις του κ. Βαρουφάκη και τον επιστρέφει ως απαράδεκτο, καθώς – όπως εξήγησε – «η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο κ. Βαρουφάκης να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων».

Όπως ειδικότερα είπε ο πρόεδρος της Βουλής:

«Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων».

Απάντηση Βαρουφάκη σε Τασούλα: Η αλήθεια τρομάζει

Την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτο το στικάκι που περιείχε τις ηχογραφήσεις, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

ΚΙΝΑΛ: Ο Βαρουφάκης να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές με δική του ευθύνη

Αιχμηρά σχολίασαν κύκλοι του ΚΙΝΑΛ την ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι για όλα όσα συνέβησαν στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ