23-10-2020

Κόλαφος οι Financial Times για Μητσοτάκη: Απροθυμία να τα βάλει με τους ολιγάρχες

Στο στόχαστρο του βρετανικού Τύπου η ελληνική κυβέρνηση

Επικρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου διατυπώνονται σε άρθρο των Financial Times με τίτλο «Έλληνες ολιγάρχες μάχονται για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου».

Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι πρόσφατες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, από την τροπολογία της κυβέρνησης για ΠΑΟΚ και Ξάνθη μέχρι την κόντρα των Ιβάν Σαββίδη και Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται σύμβουλο του υπουργείου Αθλητισμού, «η νομοθεσία αποσκοπούσε στο να γίνει ένας συμβιβασμός, ώστε να αποφύγει ο ΠΑΟΚ το στίγμα της αποβολής, την ώρα που ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται φαβορί να κερδίσει το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια».

«Όμως μόλις επτά μήνες στην εξουσία, η απόφαση δείχνει την απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να τα βάλει με τους ολιγάρχες ή να προχωρήσει σε αντιδημοφιλή μέτρα, σημειώνουν οι αναλυτές», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση (της αθλητικής αρχής), εάν υιοθετηθεί, θα έχει υψηλό πολιτικό κόστος. Οι υποστηρικτές του ΠΑΟΚ αποτελούν ισχυρή δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση απέρριψε τα ευρήματα ανεξάρτητης ρυθμιστικής επιτροπής και διευκόλυνε έναν ολιγάρχη, στέλνει ένα πολύ αποκαρδιωτικό μήνυμα», δηλώνει στους FT ο Άρης Χατζής, καθηγητής νομικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Άρχισαν τα όργανα στο ΚΙΝΑΛ - Ο Ανδρουλάκης βάζει «πλώρη» για την ηγεσία (video)

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, οι FT υπογραμμίζουν ότι μέσω της ιδιοκτησίας των ποδοσφαιρικών ομάδων αμφότεροι οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν αυξημένη πολιτική επιρροή και κοινωνικό κύρος. Τα βίαια όμως επεισόδια έχουν στιγματίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ υπάρχουν συχνά καταγγελίες για στήσιμο αγώνων και δωροδοκίες διαιτητών και παικτών.