19-09-2020

Στα «χαρακώματα» Βασιλειάδης – Αυγενάκης για τη… σύνθεση της ΕΕΑ

 

Τα μέλη που απάρτιζαν την Επιτροπή που εισηγήθηκε υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης έχουν βάλει... φωτιά και σε πολιτικό επίπεδο

Για το θέμα που «φωνάζει» ο ΠΑΟΚ, σχετικά με τη σύνθεση της ΕΕΑ, που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του «Δικέφαλου του Βορρά» και της Ξάνθης, έβγαλαν… μαχαίρια ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο νυν Υφυπουργός αθλητισμού, με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στον προκάτοχό του, λέγοντας πως προσπαθεί ανεπιτυχώς να κρυφτεί πίσω από τον δικό του λαϊκισμό και την αναποτελεσματικότητά του. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η κυβέρνηση παρέλαβε μια ΕΕΑ ακέφαλη, διότι ο πρόεδρό της είχε παραιτηθεί και ο κ. Βασιλειάδης δεν όριζε αντικαταστάτη του, με συνέπεια η Επιτροπή να μην λειτουργεί.

«Από το να προσπαθεί ο κύριος Αυγενάκης να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ήταν δυνατό να αλλάξει η δομή της ΕΕΑ όταν τα πρωταθλήματα βρίσκονταν σε εξέλιξη; Ναι ή όχι;», υπογράμμισε, εκτός των άλλων, ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού στην απάντησή του.

Ο ΠΑΟΚ αναφέρει πως η εισήγηση πρόκειται για πολιτική απόφαση, κατηγορώντας τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη για τις ενέργειές του, χαρακτηρίζοντάς τον εντελοδόχο του Ολυμπιακού. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ζήτησε, άλλωστε, την αποπομπή του από την κυβέρνηση. 

Η ανακοίνωση του Λευτέρη Αυγενάκη:

«Προσπαθεί ανεπιτυχώς να κρυφτεί πίσω από τον δικό του λαϊκισμό και την αναποτελεσματικότητά του ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας για λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον πίστευε τόσο πολύ στον νόμο του πέρσι τον Μάρτιο, όπως υποστήριξε ραδιοφωνικά, όφειλε να επισπεύσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη «νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού» κι όχι να μεταθέσει –βολικά- την εκκρεμότητά του στους επόμενους.

Παραλάβαμε μια ΕΕΑ ακέφαλη, καθώς ο Πρόεδρός της, Στέφανος Στεφανόπουλος είχε παραιτηθεί από τις 22/05/2019 και ο κ. Βασιλειάδης δεν όριζε αντικαταστάτη του, με συνέπεια η Επιτροπή να μην λειτουργεί.

Με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 522/5-8-19) στις 5/8/2019 ορίστηκε Πρόεδρος ο κ. Νικόλαος Τζουλάκης. Στη συγκεκριμένη θέση προβλέπεται η αμισθί τοποθέτηση πρώην δικαστικού.

Μάλιστα, ήταν πλέον άκρως κατεπείγουσες οι προθεσμίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τόσων μηνών αδράνειας, αλλά και την έκδοση αδειών για όλες τις ομάδες που θα μετείχαν στα κάθε λογής επαγγελματικά πρωταθλήματα, καθώς αυτά θα ξεκινούσαν.

Είναι, προφανές, επίσης, ότι εφόσον εκκίνησε η αγωνιστική σεζόν 2019-2020, την οποία διανύουμε, δεν θα ήταν συνετό να τεθεί θέμα εφαρμογή του 4603/2019 σε ότι αφορά στη «νέα ΕΕΑ», καθώς θα διαταρασσόταν η εύρυθμη λειτουργία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που διεξάγονται. Κατάλληλη περίοδος για τέτοιες αλλαγές είναι μόνο προς το τέλος της αγωνιστικής σεζόν.

Να υπογραμμιστεί, επιπλέον, πως η αντικατάσταση των δύο εκ των συνολικά 14 μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (επτά τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά, τα οποία είχαν οριστεί επί Βασιλειάδη και Κοντονή και παραμένουν κανονικά) έγινε κατόπιν παραιτήσεών τους, καθότι επί μακρό χρονικό διάστημα δεν είχαν συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το τακτικό μέλος, Γεώργιος Τριανταφυλλάκης και το αναπληρωματικό μέλος Δημήτριος Αυγητίδης, υπέβαλαν εγγράφως τις παραιτήσεις τους στις 15/11/2019, λόγω «εξαιρετικού φόρτου εργασίας». Αντικαταστάθηκαν, αντιστοίχως, (αμισθί) από το τακτικό μέλος, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαο Φαραντούρη και το αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αριστέα Σινανιώτη με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ. ΥΟΔΔ 1071/17-12-2019) στις 17/12/2019.

Η αντικατάστασή τους έγινε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ. 4 του 2725/1999, ο οποίος ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του καθηγητή ΑΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο του Εμπορικού Δικαίου».

Η δήλωση – απάντηση του Γιώργου Βασιλειάδη:

«Από το να προσπαθεί ο κύριος Αυγενάκης να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, χρησιμοποιώντας για πολιτικές δηλώσεις εναντίον προκατόχων του την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, θα ήταν καλύτερο να μας απαντήσει:

Ήταν δυνατό να αλλάξει η δομή της ΕΕΑ όταν τα πρωταθλήματα βρίσκονταν σε εξέλιξη; Ναι ή όχι;

Θα μπορούσε η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού να προβεί σε αντικατάσταση μελών της ΕΕΑ μετά τις 22 Μαΐου (όταν και παραιτήθηκε ο πρόεδρος), δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών ή μετά την προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών που ακολούθησε; Και αλήθεια, ποια θα ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας σε μια τέτοια ενέργεια από την τότε Κυβέρνηση;

Τι έκανε ο κύριος Αυγενάκης από τις 8 Ιουλίου 2019 έως σήμερα για να εφαρμόσει το νόμο για την ΕΕΑ;

Όσο και να θέλει να αλλάξει την ατζέντα, η αλήθεια είναι μία! Είναι εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης η οποία είναι απόλυτα εξαρτημένη από συμφέροντα.

Ας καταλάβει ο κύριος Αυγενάκης ότι εδώ και 7 μήνες η Νέα Δημοκρατία είναι Κυβέρνηση και αυτός είναι υφυπουργός Αθλητισμού. Η καραμέλα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ έλιωσε. Ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του».

Γ. Βασιλειάδης για ΕΕΑ: Περίμενα να τελειώσει η σεζόν αλλά μας πρόλαβαν οι εκλογές

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Βασιλειάδης, πριν ψηφιστεί η σχετική τροπολογία από τη Βουλή για αλλαγή των ποινών σε περίπτωση πολυιδιοκτησίας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν είχε προχωρήσει τις διαδικασίες του νέου νομικού πλαισίου σύστασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), όπως προέβλεπε ο «δικός του» νόμος τον περασμένο Μάρτιο. Ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε συνέντευξή στο ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΑ και εξήγησε:

«Είχαμε συμφωνήσει με τους φορείς του αθλητισμού να τελειώσει η αγωνιστική σεζόν, ώστε να μην διαταραχθούν οι έλεγχοι που έκανε η υφιστάμενη ΕΕΑ και να αρχίσει η νέα σεζόν με τη νέα Επιτροπή. Μετέθεσα με κοινή άτυπη συμφωνία τη σύσταση της Επιτροπής τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο, όπως γνωρίζετε, είχαν προκηρυχτεί εκλογές, δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να φέρω μία Επιτροπή 15 ή 20 ημέρες πριν από τις εκλογές και να την ορίσω, γιατί με τον τρόπο που λαΐκιζε η Νέα Δημοκρατία τότε και τα “λούζεται” βέβαια όλα αυτά που έκανε σε όλους τους τομείς της πολιτικής της, θα είχαμε πολιτικό ζήτημα αφενός και αφετέρου η Βουλή ήταν κλειστή λόγω εκλογών και επομένως δεν μπορούσε να περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ενημέρωσα σαφώς κατά την παράδοση για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν».

Ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, είπε ως προς τις ευθύνες που θεωρεί πως φέρει ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με τη μη σύσταση της ΕΕΑ όπως προέβλεπε το νομικό πλαίσιο: «Ο υφυπουργός Αθλητισμού, λοιπόν επέλεξε να αντικαταστήσει παραιτημένα μέλη από την προηγούμενη Επιτροπή, αντί να φέρει σε ισχύ το νέο νόμο, με τις νέες διαδικασίες, ακόμη και με το νέο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο πλαίσιο ποινών. Φτάνουμε, λοιπόν σε αυτό το σημείο, με πάρα πολλές σκιές και έρχεται μία τροπολογία, η οποία είναι απερίγραπτη και δεν λύνει το ζήτημα».

ΑΕΛ: Ο Αυγενάκης ομολογεί ότι αποφεύγει να εφαρμόσει τη νομιμότητα…

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον προκάτοχο του, Γιώργο Βασιλειάδη, με φόντο την… περσινή ΕΕΑ που είχε μείνει ακέφαλη στο φινάλε της περιόδου, «αδειάζοντας» τον πρώτο, εξέδωσε η ερασιτεχνική ΑΕΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Ιανός»: Το συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα και η ανάληψη ευθυνών

Σ’ αυτήν τονίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2019… «μετά από αναρίθμητες συνομιλίες, τόσο με την Ε.Ε.Α., όσο και με το Υπουργείο, μας έγινε γνωστό αυτό που σήμερα είπε στο Κοινοβούλιο ο Υφυπουργός. Πως πρέπει να οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα η νέα Ε.Ε.Α».

Αναφέρεται ακόμα: «Με έκπληξη και ειλικρινή απορία στεκόμαστε στην εξής αποστροφή του κ. Αυγενάκη: “Είναι, προφανές, επίσης, ότι εφόσον εκκίνησε η αγωνιστική σεζόν 2019-2020, την οποία διανύουμε, δεν θα ήταν συνετό να τεθεί θέμα εφαρμογής του 4603/2019 σε ότι αφορά στη «νέα ΕΕΑ», καθώς θα διαταρασσόταν η εύρυθμη λειτουργία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που διεξάγονται”».

Εν κατακλείδι οι «βυσσινί» κατηγορούν τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι… «βρίσκεται στη θέση του Υφυπουργού σχεδόν επτά μήνες, ομολογεί ότι αποφεύγει να εφαρμόσει τη νομιμότητα. Με κυνικότητα υπονοεί πως το ενδεχόμενο κάποιες ΠΑΕ να παρανομούν ή να παρουσιάζουν κωλύματα, ελλείψεις και παραλείψεις στους φακέλους αδειοδότησης, τον αναγκάζουν να ΜΗΝ πράττει το καθήκον του. Τι σας εμποδίζει λοιπόν να φροντίσετε άμεσα για αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που θα αποκαταστήσει τη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ;».

Η σχετική ανακοίνωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Το συλλυπητήριο μήνυμα Μητσοτάκη για τα θύματα της κακοκαιρίας και η... ευθύνη των πολιτών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ 29.1.2020

Το Δ.Σ. του Σωματείου, κατόπιν αιτήματος πολλών μελών του και με αφορμή την πρόσφατη δημοσιότητα της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει το φίλαθλο κοινό της Λάρισας για τα εξής.

1. Από τον Απρίλιο του 2018 το Δ.Σ. της ΑΕΛ έχει ενημερώσει με επίσημο έγγραφο την Ε.Ε.Α και δια ζώσης τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη για τη διερεύνηση κωλύματος στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ΑΕΛ λόγω αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο παραπέμπει ως υπόδικο για κακούργημα τον μεγαλομέτοχο αυτής, κ. Αλέξιο Κούγια. Η απάντηση της Ε.Ε.Α. όπως φαίνεται στα επισυναπτόμενα, είναι πως δεν γνωρίζει την ύπαρξή του. Αποτέλεσμα του βεβαίως και υπαρκτού βουλεύματος ήταν λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, το κακούργημα να γίνει πλημμέλημα και να παραγραφεί μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

2. Από τον Αύγουστο του 2019 και ενώ ο νέος νόμος, 4603, έχει δημοσιευθεί και ισχύει από τον Μάρτιο του 2019, αναμέναμε από την Ε.Ε.Α. να εφαρμόσει τα νέα άρθρα σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικού των ΠΑΕ στα πρωταθλήματα. Στην επισυναπτόμενη αλληλογραφία με Ε.Ε.Α. και Υφυπουργό κ.Αυγενάκη, επισημαίνουμε τους λόγους αλλά λαμβάνουμε την απάντηση ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν γίνουν οι σχετικές ενέργειες συγκρότησης της Ε.Ε.Α. με νέα σύνθεση από τον Υφυπουργό. Στο ίδιο διάστημα όμως, υπήρξε αλλαγή, άρα και νέα σύνθεση, καθώς αντικαταστάθηκε τόσο ο Πρόεδρός της, όσο και μέλη της.

3. Μετά από αναρίθμητες συνομιλίες, τόσο με την Ε.Ε.Α., όσο και με το Υπουργείο, μας έγινε γνωστό αυτό που σήμερα είπε στο Κοινοβούλιο ο Υφυπουργός. Πως πρέπει να οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα η νέα Ε.Ε.Α.

Με έκπληξη και ειλικρινή απορία στεκόμαστε στην εξής αποστροφή του κ.Αυγενάκη : “Είναι, προφανές, επίσης, ότι εφόσον εκκίνησε η αγωνιστική σεζόν 2019-2020, την οποία διανύουμε, δεν θα ήταν συνετό να τεθεί θέμα εφαρμογής του 4603/2019 σε ότι αφορά στη «νέα ΕΕΑ», καθώς θα διαταρασσόταν η εύρυθμη λειτουργία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που διεξάγονται.”

Το δικό μας συμπέρασμα μετά και από αυτή τη δήλωση είναι πως κάτι άλλο είναι προφανές. Ενώ λοιπόν ο κ. Αυγενάκης βρίσκεται στη θέση του Υφυπουργού σχεδόν επτά μήνες, ομολογεί ότι αποφεύγει να εφαρμόσει τη νομιμότητα. Με κυνικότητα υπονοεί πως το ενδεχόμενο κάποιες ΠΑΕ να παρανομούν ή να παρουσιάζουν κωλύματα, ελλείψεις και παραλείψεις στους φακέλους αδειοδότησης, τον αναγκάζουν να ΜΗΝ πράττει το καθήκον του. Τι σας εμποδίζει λοιπόν να φροντίσετε άμεσα για αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που θα αποκαταστήσει τη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ;

Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους. Πολίτες, φιλάθλους, σωματεία, αλλά και παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η δική μας ΠΑΕ, η ΠΑΕ ΑΕΛ.

Κύριε Υφυπουργέ, έχουμε κουραστεί αλλά όχι βαρεθεί να διεκδικούμε την εφαρμογή της νομιμότητας, τόσο από εσάς όσο και από τους προκατόχους σας. Δεν έχει πολιτική ή κομματική χροιά, το πρόβλημα είναι αποδεδειγμένα διαχρονικό. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής κατάθεση νομοσχεδίων και τροπολογιών δεν έχει απολύτως κανένα νόημα όταν απουσιάζει η βούληση της Πολιτείας να τα εφαρμόσει. Έστω και τώρα πράξτε αυτό για το οποίο ορκιστήκατε.

Υ.Γ. Προς επίρρωση και απόδειξη όλων των παραπάνω ισχυριζόμενων αλλά και ενημέρωση του κοινού, επισυνάπτουμε όλα τα σχετικά έγγραφα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.