18-05-2021

Τάσος Φιλιππάκος: Ακόμα ένας «άριστος» με βαρύ «βιογραφικό»

Φαίνεται ότι εκτιμήθηκε η πλούσια «δράση» του στο πρόσφατο παρελθόν

Φαίνεται ότι η υπόθεση Διαματάρη δεν σταματά στο δικό του βιογραφικό και στις fake σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αλλά ακουμπά και συνεργάτες του.

Αυτή τη φορά τα ερωτήματα δημιουργούνται για έναν στενό του συνεργάτη. Πρόκειται Τάσο Φιλιππάκο, ο οποίος πριν από λίγες μέρες διορίστηκε μετακλητός υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο μετακλητός  Τάσος Φιλιππάκος ήταν στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μέχρι που προέκυψαν οι βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος όλων των μελών των διοικήσεων της ΕΑΒ.

Η  εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2013 βγήκε στη δημοσιότητα το αποκαλυπτικό πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα όσα συνέβησαν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία – της οποίας έχει ηγηθεί και ο Τάσος Φιλιππάκος –  είχαν ως κόστος για το Δημόσιο σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δέκα χρόνια. Το πρόβλημα είναι πως η υπόθεση «κόλλησε» στα συρτάρια της Δικαιοσύνης, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και με άλλες υποθέσεις.

Για πλαστό πτυχίο του από το ίδιο πανεπιστήμιο είχε ασκηθεί δίωξη κατά διευθυντικού στελέχους της ΕΑΒ που συνδιοικούσε τη βιομηχανία (2004-2012) με τον Τ. Φιλιππάκο και ήταν το «δεξί του χέρι». Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για τα σκάνδαλα της ΕΑΒ ο Τάσος Φιλιππάκος επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα επανέρχεται διορισμένος σε άλλη θέση.

Ο Τ. Φιλιππάκος όπως και το σύνολο της διοίκησης της ΕΑΒ απασχόλησαν την ελληνική δικαιοσύνη, όταν ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα (για απιστία και απάτη) σε βάρος όλων των διοικήσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (2002-2012). Τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης αναφέρονταν συνεχώς στις επισφαλείς συμφωνίες της ΕΑΒ, τους παχυλούς μισθούς, τις σπατάλες, την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων κ.λπ. που είχαν συνέπεια να ζημιωθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτενής ήταν και η αναφορά στο πλαστό πτυχίο του γενικού διευθυντή της εταιρείας που κατείχε παράνομα τη θέση με την ανοχή της διοίκησης, αλλά και για τα προσωπικά έξοδα του Τ. Φιλιππάκου σε καταστήματα τα οποία χρέωνε στην επιχείρηση. Μάλιστα οι καταγγελίες του οικονομικού διευθυντή της ΕΑΒ, αντί να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση, οδήγησαν στη δική του απόλυση το 2012, επί υπουργίας Β. Βενιζέλου.

Αποκαλυπτικές ήταν και οι καταγγελίες εργαζομένων της εταιρείας για κακοδιαχείριση. Με εκτενή ρεπορτάζ το 2013 η εφημερίδα «Κεφάλαιο» σκιαγραφούσε τον βίο και την πολιτεία του Τ. Φιλιππάκου στην ΕΑΒ. «Οι πληροφορίες θέλουν τον επί οκταετία διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ να βρίσκεται στις ΗΠΑ με σκοπό να αποφύγει την επικείμενη “αναμέτρηση” με τη δικαιοσύνη, γεγονός που έχει κάνει κάποιους να μιλούν για νέα “υπόθεση Χριστοφοράκου”»!

Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι ο Τ. Φιλιππάκος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2012, όταν τελικά υπό το βάρος των διώξεων και των καταγγελιών εξωθήθηκε σε παραίτηση. Το 2012 διατάχτηκε πλήρης έλεγχος από τον τότε ΓΕΔΔ, Λ. Ρακιντζή, ο οποίος ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε το 2013 με πόρισμα για τις ατασθαλίες στην ΕΑΒ που στη συνέχεια διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και την άσκηση διώξεων. Τελικά φαίνεται όμως ότι… ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε η έρευνα που όφειλε να έχει διαταχθεί. Σήμερα ο Τ. Φιλιππάκος επιστρέφει ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Α. Διαματάρη, με το σχετικό ΦΕΚ (φύλλο 973, 19 Νοεμβρίου 2019) να το επιβεβαιώνει: «Με την Π1354590/07.11.2019 απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 46-48 του νόμου 4622/2019 (περί Επιτελικού Κράτους)…. από 04.11.2019 στο ιδιαίτερο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Αντωνίου Διαματάρη, ο Αναστάσιος Φιλιππάκος του Νικολάου σε θέση μετακλητού ΠΕ κατηγορίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ