05-08-2020

«Ξαναχτυπά» το Vouliwatch: ΠΑΣΟΚ και Δράση έπαιρναν κρατικό χρήμα για έρευνα και το έδιναν στο προσωπικό τους

Νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον τρόπο με τον οποία διαχειρίζονται τα οικονομικά τους τα κόμματα - Έκθετη η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

Μετά την τεράστια επιτυχία της προ περίπου δύο μηνών στον αγώνα υπέρ της διαφάνειας, η ομάδα του vouliwatch.gr «ξαναχτυπά», φέρνοντας στο φως την απάντηση της Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων για το έτος 2015, από την οποία προκύπτουν νέα στοιχεία παραβίασης της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το vouliwatch.gr έβγαλε στη «σέντρα» τη ΝΔ και άλλα κόμματα για τη διαχείριση των οικονομικών τους, ενώ εξέθεσε και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία αν και διαπίστωνε τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, έκανε τα «στραβά μάτια» όσον αφορά στις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. «[…] Η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο Ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της στις Τράπεζες και το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον δεν τα διέθεσε για έρευνα όφειλε να τα επιστρέψει στο Κράτος. Και εφόσον δεν τα επέστρεψε, όφειλε η Επιτροπή Ελέγχου να της επιβάλει να τα επιστρέψει. Η Επιτροπή αποφάσισε και πάλι να μην επιβάλει καμία κύρωση ούτε για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας», υπογράμμιζε τότε το vouliwatch.gr.

Σήμερα, η γνωστή ιστοσελίδα επανέρχεται στο ζήτημα, δίνοντας στη δημοσιότητα τη νέα απάντηση της εν λόγω επιτροπής της Βουλής, αναφορικά με τα στοιχεία των οικονομικών των κομμάτων για το έτος 2015.

Όπως αναφέρει το νέο δημοσίευμα του vouliwatch.gr, από την απάντηση προκύπτουν τα εξής:

«1. Μη διακίνηση εσόδων-δαπανών μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών

Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμοςχωρίς να αναφέρει τα ποσά που διακινήθηκαν εκτός. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης. Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι ήταν προεκλογική περίοδος το 2015, ότι τα κόμματα δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά πρότυπα και δεν πρόλαβαν να συμμορφωθούν στις νομοθετικές διατάξεις.

2. Διάθεση ειδικής κρατικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς για την εξόφληση τραπεζικών χρεών ή για μισθούς!

Το δεύτερο και πολύ ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης αφορά στο γεγονός ότι τα κόμματα έλαβαν χρηματοδότηση από το κράτος για ερευνητικούς σκοπούς και είτε δεν την χρησιμοποίησαν την χρονιά που την έλαβαν και τη μετέφεραν στο επόμενο έτος είτε – ακόμα καλύτερα- τη διέθεσαν σε σκοπούς άλλους από αυτούς που ρητά και αυστηρά προβλέπει ο νόμος».

Στη συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του vouliwatch.gr, αναφέρεται ότι η ΝΔ – όπως συνέβη και τα έτη 2016-17 – από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, διέθεσε το ποσό των 350.997,95 Ευρώ για εξόφληση χρεών του κόμματος σε Τράπεζες και Δημόσιο.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αφήνει έκθετα τα κόμματα «Δράση» και «ΠΑΣΟΚ», καθώς όπως προκύπτει, το μεν πρώτο ξόδεψε τη συνολική κρατική επιμορφωτική της χρηματοδότηση, ύψους 4.996 ευρώ, για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού. Το δε ΠΑΣΟΚ από  τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, ξόδεψε ποσό 199.191,51 Ευρώ για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού.

«Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος είναι αυστηρός σχετικά με την χρηματοδότηση αυτή και ορίζει ότι εάν δεν διατεθούν τα χρήματα για επιμορφωτικούς σκοπούς, τα κόμματα οφείλουν να τα επιστρέψουν στο Δημόσιο Ταμείο και, εάν δεν το πράξουν, οφείλει η Επιτροπή να τους ζητήσει να τα επιστρέψουν

Μαντέψτε τι έγινε. Πιστή στην παράδοση ατιμωρησίας, η Επιτροπή για μία ακόμη φορά αποφάσισε να μην επιβάλει καμία κύρωση και να κάνει συστάσεις στα κόμματα να συμμορφωθούν από εδώ και στο εξής γιατί διαφορετικά θα επιβάλει κυρώσεις στο μέλλον», αναφέρει το vouliwatch.gr.

Η απάντηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής στο vouliwatch.gr για το 2015:

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.