23-11-2019 | 00:01
Αρχική ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Κατηγορώ Κρέτσου κατά Τζιτζικώστα: Οικειοποιείσαι επενδύσεις και αποφάσεις του 2017

Κατηγορώ Κρέτσου κατά Τζιτζικώστα: Οικειοποιείσαι επενδύσεις και αποφάσεις του 2017

Για πολιτική τυμβωρυχία. κάνει λόγο ο πρώην υπουργός

Δριμύ κατηγορώ του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου κατά του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος πρόσφατα εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου ισχυριζόταν ότι «Έπειτα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς το Χόλυγουντ έρχεται στη Θεσσαλονίκη». Να θυμίσουμε ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε επισκεφθεί πριν από λίγο καιρό το Χόλιγουντ, επίσκεψη στην οποία είχε δώσει ευρεία δημοσιότητα.

Ο Λευτέρης Κρέτσος κατηγορεί τον Απόστολο Τζιτζικώστα για πολιτική τυμβωρυχία, καθώς όπως αναφέρει οικειοποιείται αποφάσεις και επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται από το 2015 και με έτος αιχμής το 2017. Τον κατηγορεί επίσης ότι δεν δείχνει κανέναν σεβασμό στους ανθρώπους που αθόρυβα και χωρίς παχυλούς μισθούς δούλεψαν για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι επενδύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λευτέρη Κρέτσου:

Με επίσημο Δελτίο Τύπου, ανακοινώσεις και συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας απέδειξε ότι η πολιτική τυμβωρυχία δεν έχει όρια.

Με αφορμή την επικείμενη επένδυση κινηματογραφικών στούντιο στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης και λειτουργία των Περιφερειακών FilmOfficesσυνεχίζεται η απροκάλυπτη και χυδαία εκμετάλλευση του κόπου και της προσπάθειαςόσων πραγματικά εργάστηκαν για να μπορέσει η χώρα να γίνει πιο φιλική για τους Έλληνες δημιουργούς και πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές στην βιομηχανία οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν παχυλούς μισθούς και αξιώματα. Είχαν όμως όραμα, εξαιρετικές νομικές και οικονομικές γνώσεις και κυρίως πολύ μεράκι για δουλειά. Άκουσαν με προσοχή τα προβλήματα των δημιουργών και της αγοράς. Έκαναν αλλαγές και τροποποιήσεις στα αρχικά νομοθετικά κείμενα και στις προτάσεις πολιτικής. Διάβασαν τη διεθνή βιβλιογραφία, ταξίδεψαν και μελέτησαν τη διεθνή πρακτική. Αφοσιώθηκαν  στο στόχο αυτό και έφτιαξαν αθόρυβα νόμους, υπουργικές αποφάσεις, τροπολογίες, κανονισμούς λειτουργίας, τεχνικά δελτία, προεδρικά διατάγματα και άλλες διατάξεις. Αρχικά δεν τους πήραν σοβαρά υπόψη, μετά λοιδορήθηκαν και όταν κατάφεραν για πρώτη φορά ιστορικά να διασφαλίσουν οικονομικούς πόρους και σταθερά προγράμματα χρηματοδότησης έγιναν ενοχλητικοί για κάποιους.

Σε κάθε περίπτωση,όμως,επέμειναν και ήταν παρόντες σε κάθε πρόβλημα και σε κάθε πρόκληση που παρουσιαζόταν για να δώσουν λύση στην κινηματογραφική κοινότητα και να στηρίξουν το νέο θεσμό του ΕΚΟΜΕ και τη θετική εικόνα της χώρας. Ακόμη και αν αυτό ήταν δύσκολο και απαιτούσε ρήξεις και διαφωνίες ακόμη και με στελέχη άλλων Υπουργείων και φορέων.

Ο τίτλος όμως του Δελτίου Τύπου του κ. Τζιτζικώστα(«Έπειτα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς το Χόλυγουντ έρχεται στη Θεσσαλονίκη») και οι σχετικές δηλώσεις του που αναπαράγονται με πηχυαίους τίτλους στα φιλικά μέσα ενημέρωσης μας λένε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ. Έγιναν όλα με αέρα κοπανιστό και ωραίες ιδέες. Η παραγωγή πολιτικής όμως δε γίνεται με λόγια.

Προφανώς ο κ. Τζιτζικώσταςδεν έχει την πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίσει την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά μόνο εκείνων που του ετοιμάζουν προκατ επικοινωνιακές φιέστες.

Προφανώς ο κ.Τζιτζικώστας θεωρεί ότι δούλεψε πολύ σκληρά για το συγκεκριμένο projectκάνοντας πρόσφατα ένα ταξίδι στην Αμερική.

Προφανώς ο κ.Τζιτζικώσταςενημερώνει (ξανά)για μια επένδυση στην οποία έχει ήδη αναφερθεί και ο ίδιος αλλά και εγώ προσωπικά στο παρελθόνμε κοινό δελτίο τύπου με τους επενδυτές και που έχει ανακοινωθεί από την 83η ΔΕΘ (δηλαδή από το 2017). Για του λόγου το αληθές, η ίδια επένδυση αναφέρονταν και σε σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικόVarietyστα τέλη Ιουνίου, πριν τον ερχομό δηλαδή της νέας κυβέρνησης.

Η πρώτη, άλλωστε, συνάντηση για την ενημέρωση περιφερειαρχών και την αναγκαιότητα σύστασης δομών FilmOffices έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2017 με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων της πόλης (Περιφέρεια, Δήμος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΕΡΤ3, Φεστιβάλ Κινηματογράφου) γιατί το κλειδί της επιτυχίας είναι να δυναμώσουμε τον κλάδο και την οπτικοακουστική δημιουργία ενώνοντας δυνάμεις και όχι αποκλείοντας όσες δυνάμεις μας αντιπολιτεύονται ή δεν μας αρέσουν και δεν είναι παιδικοί μας φίλοι.

Μακάρι η παρούσα κυβέρνηση να κάνει καλύτερα και περισσότερα πράγματα για την ευρύτερη βιομηχανία περιεχομένου και τις πολιτιστικές/ δημιουργικές βιομηχανίες. Ο Σύριζα θέλει να έρχονται επενδύσεις στη χώρα και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Γιατί αυτό που χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα για τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια είναι εθνική πολιτική. Το μόνο, όμως, παρήγορο σημείο που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι το σε διακηρυκτικό επίπεδο ενδιαφέρον από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερακάκηνα συνεχιστεί και να βελτιωθεί η πολιτική και ο δρόμος που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο δρόμος αυτός χτίστηκε βήμα-βήμα με σκληρή δουλειά από ομάδα ανθρώπων με σχέδιο:

  • Νόμος 4339/ 2015: Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοαουστικών Μέσων Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) με στελεχιακό δυναμικό που αποτελείται αποκλειστικά από εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και με Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και άλλα Υπουργεία εκτός του πρώην Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με στόχο να διασφαλιστούν συνέργειες και ο διυπουργικός χαρακτήρας των δράσεων του.
  • Νόμος 4487/ 2017, όπου προβλέπεται η δημιουργία του πρώτου επενδυτικού κινήτρου για την ενίσχυση οπτικοακουστικών έργων σε επίπεδα του 25% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών. Η ενίσχυση είχε όριο τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 923/ 2018, η οποία εξειδίκευσε την εφαρμογή του νόμου 4487/ 2017 και λειτουργίας του επενδυτικού κινήτρου.
  • Δημιουργία και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για αιτήσεις ένταξης στο επενδυτικό κίνητρο του ΕΚΟΜΕ.
  • Τροποποίηση του νόμου 4487/ 2017 ένα χρόνο αργότερα με το νόμο 4563/ 2018, ώστε ο νόμος να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Τα βασικά σημεία της τροποποίησης αυτής ήταν:α) Η αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων από το 25% στο 35% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής.β) Η κατάργηση του ανώτατου ορίου στο ποσό της επιχορήγησης, που μέχρι τότε ήταν τα 5 εκατ. ευρώ.γ) Η πρόβλεψη για δυνατότητα εκχώρησης του ποσού της επιχορήγησης σε Ελληνικές τράπεζες για την παροχή δανείου (bridgefinance).
  • Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 1007/ 2019, η οποία προβλέπει και φορολογικά κίνητρα της τάξεως του 30% επί των επιλέξιμων δαπανών μιας οπτικοακουστικής παραγωγής. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και ίσως μοναδική στον κόσμο που παρέχει ταυτόχρονα και χρηματοοικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε όσους επιλέξουν να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας.
  • Κοινή Υπουργική Απόφαση KYA 59/ 2019, όπου εντάσσονται στο πρόγραμμα ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών και τα ψηφιακά παιχνίδια (videogames)
  • Κοινή Υπουργική Απόφαση KYA 1220/ 2019(Τροποποίηση της Α. 1007/9-1-2019) για την παροχή φορολογικών κινήτρων για την παραγωγή ψηφιακών παιχνιδιών (videogames).
  • Ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο πολύ σημαντικών έργων που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται: α) FilmOffices (ύψους 5 εκατ. Ευρώ) και β) Εθνικό Αποθετήριο Οπτικοακουστικών Αρχείων (ύψους 10 εκατ. Ευρώ).
  • Ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο ακόμη σημαντικών έργων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου (τα οποία για κάποιο λόγο η παρούσα κυβέρνηση ΔΕΝ προχωρά εδώ και 4 μήνες): α) Σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Οπτικοακουστικών Παραγωγών (ύψους 25 εκατ.) και β) σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχώνγια Οπτικοακουστικές Παραγωγές (VentureCapitalFund ύψους 75 εκατ. τουλάχιστον). Επίσης έχει καθυστερήσει η στελέχωση του ΕΚΟΜΕ, το στελεχιακό δυναμικό του οποίου περιορίστηκε σημαντικά μετά την έλευση της νέας κυβέρνησης και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα Οπτικοακουστικά Μέσα Επικοινωνίας, για την οποία δούλεψε συστηματικά η σχετική ομάδα εργασίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την εφαρμογή ειδικού τέλους προς τους παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών τύπου Netflix.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά η ουσία είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα μέσω των κινήτρων του νόμου 4487 και των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα, αλλά απαιτούνται να γίνουν και άλλα.Hπολιτική της φιέστας, όπως αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη προοιωνίζει ότι δεν θα γίνουν.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε ενωμένοι και όχι με μικροψυχία και παλαιοκομματικής κοπής νοοτροπίες. Και αν τέλος πάντων κάποιοι δεν κρατιούνται και θέλουν φιέστες ας τις κάνουν μετά όμως από πραγματική δουλειά και προσέλκυση νέων επενδύσεων.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ζωή ήρθε τελικά… από το διάστημα; Τι ανακάλυψαν επιστήμονες πάνω σε μετεωρίτες

Μια σπουδαία ανακάλυψη ανακοίνωσαν την Τρίτη 19 Νοεμβρίου ιάπωνες και αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά μέσα σε μετεωρίτες σάκχαρα ουσιώδη για...

Ειρωνεία Άδωνη σε βάρος αγρότη: Τα έσπειρες με τον Τσίπρα, να πας στην Κουμουνδούρου (video)

Τον «παλιό, καλό του εαυτό» φαίνεται πως θυμήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κρίνοντας τουλάχιστον από τις ατάκες του σε τευτλοπαραγωγό που τον ρωτούσε για την...

Πότε κλείνουν τα σχολεία φέτος για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου και της 17ης Νοεμβρίου, οι μαθητές αρχίζουν να μετρούν αντίστροφα για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι διακοπές των Χριστουγέννων...

«Άγριες Μέλισσες»: Έρχεται ο… «Κατήφορος» της Βιολέτας και το twitter τρελάθηκε

Στο επεισόδιο της ερχόμενης Δευτέρας της σειράς «Άγριες Μέλισσες», θα παρακολουθήσουμε στις οθόνες μας τον... διασυρμό της Βιολέτας, δηλαδή της Θεοφανίας Παπαθωμά. Η δυναμική και...

Χυδαίες αναρτήσεις από στέλεχος της ΝΔ – Αντιδράσεις από Παπαδημούλη, Καββαδία

Σε μία άνευ προηγουμένου χυδαιολογία προέβη, με αναρτήσεις του στο facebook, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κεφαλογιάννης, ο οποίος πιθανότατα είναι ξάδερφος του...

Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλούσε για «Βόρεια Μακεδονία»

«Να κλείσουμε θέμα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία», «να δεχτούμε μια λύση ονομασίας όπως Βόρεια Μακεδονία», «θα δεχόμουν το Βόρεια Μακεδονία». Οι παραπάνω φράσεις...

Η Μαρία Σολωμού αποκάλυψε πώς γεννήθηκε ο έρωτας με τον Μάριο Αθανασίου (video)

Η Μαρία Σολωμού με τον Μάριο Αθανασίου πριν 16 χρόνια γνωρίστηκαν στη σειρά του Mega «Απόσταση Αναπνοής» κι εκεί γεννήθηκε ένας έρωτας ανάμεσά τους. Η...

Η Βάσω Βιλέγκας ποζάρει ολόγυμνη και αναστατώνει τον ανδρικό πληθυσμό

Η Βάσω Βιλέγκας κατά καιρούς προκαλεί αναστάτωση με τις σέξι φωτογραφίες που ποστάρει στο instagram αλλά αυτή τη φορά μοίρασε εγκεφαλικά. Το μοντέλο πέταξε τα...

Ο Τσίπρας σε Βούλτεψη για FT: Πάμε στην Κουμουνδούρου με την εφημερίδα στην τσέπη (video)

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε τόσο στην πρωτολογία του, όσο και στη δευτερολογία του στο δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή την τελευταία τροποποίηση του...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

σκεπάρνι διάρρηξη

Ανήλικοι διαρρήκτες προσπάθησαν να ανοίξουν κατάστημα με… σκεπάρνι

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου δύο ανήλικοι Ρομά, μία 16χρονη και ένας 12χρονος προσπάθησαν να διαρρήξουν κρεοπωλείο – μίνι μάρκετ  που ανήκει στον πρώην Πρόεδρο...
συνταγματικές διατάξεις κόμματα

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση – Τη Δευτέρα η ψηφοφορία

Με τους τόνους να ανεβαίνουν σήμερα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, η ολομέλεια της Βουλής ολοκλήρωσε μετά από πέντε ημέρες την επεξεργασία των...
Δούκισσα μωρό

Δούκισσα Νομικού – Δείτε πως είναι το σώμα της δύο μήνες μετά τη γέννα

Η Δούκισσα Νομικού σχεδόν δύο μήνες πριν έγινε μανούλα για δεύτερη φορά, όμως αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για να επανέλθει το σώμα της...
Παναθηναϊκός Μπάγερν Euroleague

Νίκη του Παναθηναϊκού στο Μόναχο κόντρα στη Μπάγερν με 87-75

Ο Παναθηναϊκός «έδεσε» την άμυνά του στη δεύτερη περίοδο και παίζοντας «διαστημικό» μπάσκετ στην επίθεση στην επανάληψη, «απέδρασε» από το Μόναχο με το τρίτο...
κακοκαιρία Θάσος Χαλκιδική

Κυβερνητικό κλιμάκιο το Σάββατο σε Χαλκιδική και Θάσο που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία

Στις περιοχές που επλήγησαν σε Χαλκιδική και Θάσο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα μεταβεί αύριο, Σάββατο κυβερνητικό κλιμάκιο με εντολή του πρωθυπουργού. Τη Βόρεια...
Κατερίνη δυστύχημα χαράδρα

Συγκλονίζει ο πατέρας που έχασε γυναίκα και παιδί σε χαράδρα της Κατερίνης (video)

Έναν μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή της συζύγου και της κόρης του, ο Μανώλης Δεληγιάννης προσπαθεί να διαχειριστεί όχι μόνο...
Βολιβία Μοράλες

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Βολιβίας κατηγορεί τον πρόεδρο Μοράλες για… τρομοκρατία

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Βολιβίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία χωρίς την επικύρωση του Κοινοβουλίου, κατηγόρησε τον βίαια εκτοπισμένο πρόεδρο...
φοιτητές ακαδημαϊκοί επιθέσεις διώξεις έκθεση

Αυξάνονται οι βίαιες επιθέσεις και διώξεις κατά ακαδημαϊκών και φοιτητών – Ανησυχητικοί οι αριθμοί...

Μια νέα διεθνής έκθεση από το δίκτυο «Scholars at Risk», που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κατέγραψε 324 επιβεβαιωμένα περιστατικά επιθέσεων και διώξεων...
Άννα Κορακάκη μετάλλιο

Ασημένιο μετάλλιο για την Άννα Κορακάκη στην Κίνα

Με τουλάχιστον ένα ακόμα μετάλλιο στις αποσκευές της θα επιστρέψει στην Ελλάδα η Άννα Κορακάκη η οποία συμμετείχε στους Τελικούς Παγκοσμίων Κυπέλλων ISSF 2019...

Στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς η Εθνική Ελλάδας

Η Ελλάδα, όπως αναμενόταν βρίσκεται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με τη Λιθουανία, τη Σερβία και τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική ομάδα δεν...