07-05-2021

«Αδειάζει» το άρθρο 390 που δίνει «ασυλία» στους τραπεζίτες ο Μπούγας (video)

Σαφή θέση κατά της διάταξης του άρθρου 390 του νέου Ποινικού Κώδικα που δίνει «ασυλία» στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας και που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή τάχθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπούγας, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση της εκ νέου αναθεώρησης των Κωδίκων.

Ο βουλευτής Φωκίδας έκανε λόγο για προβληματική αιτιολογία, ενδεχόμενα προβλήματα συνταγματικότητας και πως ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για παραγραφή ζητημάτων απιστίας.

«Πράγματι το άρθρο 390, κύριε Υπουργέ, έχει μια προβληματική αιτιολογία. Θα πρέπει η αιτιολογία αυτή κατά την άποψή μου να ενισχυθεί, διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικότητας της διατάξεως. Πρέπει να ενισχυθεί αυτή η αιτιολογία, βεβαίως επισημαίνω το γεγονός της μεταβατικής διάταξης που προβλέπεται από το άρθρο 6, δηλαδή υποβολής εγκλήσεως μέσα σε ένα χρονικό διάστημα έτσι ώστε υποθέσεις εκκρεμείς να μην οδηγηθούν τελικά σε ατιμωρησία», είπε ο κ. Μπούγας και συνέχισε: «Το γεγονός ότι προβλέπεται η μεταβατική διάταξη δεν σημαίνει ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα οδηγηθούν τελικά σε κρίση από τα δικαστήρια. Διότι το εύρος αυτών των περιπτώσεων μικραίνει και μάλιστα μικραίνει πάρα πολύ, διότι έγκληση μπορεί να υποβάλλει μόνο ο δικαιούμενος σε αυτή. Άρα, ο αμέσως παθών που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες».

Η συγκεκριμένη διάταξη αξιώνει μήνυση από τον θιγόμενο για να προχωρήσει η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικών στελεχών και περιγράφεται ως προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση δανείων και να αναπτυχθεί η οικονομία .

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους νέους Ποινικούς κώδικες που κατατέθηκε στη Βουλή και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «με την συμπλήρωση του εδαφίου γ στην παράγραφο 1 του άρθρου 390 ΠΚ, ενισχύεται ουσιωδώς το νομικό πλαίσιο, ώστε να προστατεύεται η ελευθερία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας η οποία καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της δημοκρατικής λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας στην άμεση και καθημερινή οικονομική δραστηριότητα του».

Για την ιστορία, τα τραπεζικά στελέχη ζητούσαν από καιρό τη συγκεκριμένη τροποποίηση  υποστηρίζοντας πως ο φόβος αυτεπάγγελτης δίωξης από τους εισαγγελείς δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε επιθετικές αναδιαρθρώσεις δανείων και κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο αντίκτυπο ενόψει της διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ