06-05-2021

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στην Καλλιθέα Πρεσπών

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού της περιοχής κατά την τριπλή Κατοχή από τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ομιλητής στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου μουσείου που ίδρυσε η ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένο στη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στο Βίτσι και τις Πρέσπες.

«Οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν σε μουσεία» είπε στην ομιλία του Δημήτρης Κουτσούμπας. «Εγκαινιάζουμε αυτό το Μουσείο – πραγματικό Σχολείο, στον τόπο που οι δυνάμεις της φασιστικής ιμπεριαλιστικής Κατοχής της πατρίδας μας έκλειναν τα σχολεία. Στον τόπο που κατοπινά, το ’46-’49 η αστική τάξη βομβάρδιζε τα σχολεία, τα οποία και στις δύο περιόδους ο λαός τα ξανάνοιγε και τα ξανάχτιζε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού της περιοχής κατά την τριπλή Κατοχή από τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους «την ώρα που η αστική τάξη, μαζί και οι πολιτικοί και κρατικοί υπάλληλοί της, το έσκαγαν σε άλλες χώρες και παρέδιδαν τους φυλακισμένους αγωνιστές στα στρατεύματα κατοχής» και στην προσφορά των χωριών στον αγώνα του ΔΣΕ. Σημείωσε ότι ο τόπος που επιλέχτηκε να ανοίξει το Μουσείο υπήρξε έδρα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, ενώ για ένα διάστημα ήταν και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και ο τόπος, στην γενικότερη πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και έδωσε απάντηση σε όσους «απεργάζονται και σήμερα νέα αντικομμουνιστικά μνημόνια και επιθέσεις κατά των λαών», χρησιμοποιώντας απόσπασμα από άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, στον Ριζοσπάστη το 1946, λέγοντας:

«Και επειδή ορισμένοι μας κουνούν το δάχτυλο, θέλουμε να κλείσουμε αυτήν την ομιλία με μια υπενθύμιση: “Μια μικρή δασκάλα η Ειρήνη Γκίνη, αυτή μονάχη εξευτέλισε και εκμηδένισε ηθικά ολόκληρο τον κόσμο της σαπίλας. Πώς φαντάστηκαν, όταν έχουν και μόνο το παράδειγμα της Γκίνη, ότι μπορούν να φτάσουν κάπου με τα εκτελεστικά αποσπάσματα; Ανοίγουν μόνο μεγαλύτερο το χάσμα και πληθαίνουν τους λογαριασμούς. Και αυτοί, θά ‘ρθει μια μέρα πού θα εξοφληθούν. Γι’ αυτό πρέπει να είναι περισσότερο από βέβαιοι”».

Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε ο Θανάσης Χαστάς, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών και τον δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη, για την παραχώρηση του χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου για την κατασκευή του Μουσείου, τον πρόεδρο και τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Καλλιθέας που στήριξαν με υπογραφές το αίτημα για παραχώρηση του χώρου και τους κατοίκους των Πρεσπών που προσέφεραν διάφορα αντικείμενα για την έκθεσή τους στο Μουσείο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Για τον προγραμματισμό επισκέψεων στο Μουσείο διατίθενται δύο τηλέφωνα επικοινωνίας, του Κώστα Τερψόπουλου, προέδρου της τοπικής ενότητας Καλλιθέας του Δήμου Πρεσπών (6972869179) και της Μιμίκας Ναλμπαντίδου (6985689137), στελέχους του ΚΚΕ στην περιοχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ