23-10-2020

Φωτογραφικές διατάξεις για τραπεζίτες

«Παραβιάζοντας ωμά την αρχή της ισότητας και της ισονομίας, δηλαδή το άρθρο 4 του Συντάγματος, η κυβέρνηση με νέα φωτογραφική διάταξη αμνηστεύει, εκ προοιμίου ή εκ των υστέρων, τα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη για αδικήματα που διαπράττουν».

Αυτό αναφέρει σήμερα σε άρθρο της η «Εφημερίδα των Συντακτών», και μάλιστα στο πρώτο θέμα της, τονίζοντας: «Μεγάλη ανακούφιση πρέπει να αισθάνονται σήμερα στελέχη και διοικήσεις τραπεζών που σέρνονται στα δικαστήρια επειδή έδωσαν μερικά δισ. σε «θαλασσοδάνεια» και τώρα απαλλάσσονται -εκ προοιμίου ή εκ των υστέρων (λόγω ευνοϊκότερης διάταξης)- από κάθε ποινική ευθύνη».

«Η εμπλουτισμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, προσπαθώντας να διορθώσει την πρώτη εκδοχή αλλαγών που συντάχθηκαν επί νέας κυβέρνησης, προχώρησε στη χειρότερη δυνατή εκδοχή, παραβιάζοντας ωμά την αρχή της ισότητας και της ισονομίας, δηλαδή το άρθρο 4 του Συντάγματος: “Oι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Oι Ελληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις”. Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πλην των τραπεζικών στελεχών είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», αναφέρει η «ΕΦ.ΣΥΝ.».

Στη συνέχεια τονίζεται πως «Ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε (άρ. 405) για τα αδικήματα της απιστίας ότι: εφόσον ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και προκειμένου να συνεχιστεί ή να ασκηθεί μια νέα δίωξη θα έπρεπε να προηγηθεί έγκληση (μήνυση) του θύματος π.χ. από τη διοίκηση ενός φορέα ή από ιδιώτη κ.λπ. Αντίθετα, η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, δηλαδή για ποσά άνω των 120.000 ευρώ (π.χ. τράπεζες, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γηροκομείο κ.λπ.), παρέμενε ως αυτεπάγγελτη, δηλαδή στην αρμοδιότητα των εισαγγελικών αρχών».

«Η νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (που συστάθηκε επί Ν.Δ.) προέβλεπε -στις αλλαγές που έθεσε σε ανοιχτή διαβούλευση- την πλήρη κατάργηση του αυτεπάγγελτου («Σεμινάριο για κουκούλωμα σκανδάλων και επαναφορά των φρονηματικών διώξεων», «Εφ.Συν.», 16/10/2019). Εδώ ενέπιπταν όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου (εκτός από το στενό Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ). Οι αντιδράσεις υπήρξαν σφοδρές όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά κυρίως από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος», σημειώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνη για τα λεωφορεία που θα κάνουν βόλτες στο Σύνταγμα

«Με τη νέα τροποποίηση, η φωτογραφική διάταξη της εκ προοιμίου αμνήστευσης των αδικημάτων που διαπράττουν στελέχη τραπεζών αποτυπώνει πλήρως τον αρχικό στόχο της Ν.Δ. και όλων εκείνων που είτε έλαβαν είτε έδωσαν τα «θαλασσοδάνεια», τινάζοντας στον αέρα την οικονομία της χώρας.

Οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν τόσες φορές με χρήματα των πολιτών και με αντίτιμο τα σκληρά μνημόνια, βρίσκονται πλέον στο απυρόβλητο και όλες οι υποθέσεις που έφτασαν ή επρόκειτο να φτάσουν στη Δικαιοσύνη τινάζονται στον αέρα, εκτός εάν οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών υποβάλουν μηνύσεις (μέσα σε διάστημα 4 μηνών) κατά των στελεχών τους!», καταλήγει η  «ΕΦ.ΣΥΝ».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Θερμό επεισόδιο» για τον Πολιτισμό ανάμεσα σε Γεωργούλη και Χατζή (video)

(πηγή: efsyn)