08-03-2021

Αφιέρωση με… νόημα από τον Πάπα στον Αλέξη Τσίπρα

Δείτε γιατί ο Ποντίφικας έδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάρτα με στίχους του Βιργίλιου από την Αινειάδα

Η συνάντηση του Πάπα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό διεξήχθη σε «ζεστό» κλίμα, με τους δυο άνδρες να μιλούν για πολλά θέματα. Με τον Ποντίφικα να κάνει ένα… δώρο με ιδιαίτερη σημασία, θέλοντας να του δείξει το γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίζει να μάχεται, ειδικότερα στην πολιτική του ζωή.

Συγκεκριμένα, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε στον Αλέξη Τσίπρα γραπτή αφιέρωση τους στίχους του Βιργίλιου από την Αινειάδα. Ο Αινείας έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, σύμμαχος των Τρώων, στη πλευρά του Έκτορα. Μετά την άλωση και λεηλασία της Τροίας, σύμφωνα με τη μεταγενέστερη Ρωμαϊκή μυθολογία, έφυγε από τη Τροία και μετά από πολλές περιπέτειες οι απόγονοί του ίδρυσαν τη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τη Ρώμη μια καταιγίδα ξεβράζει αυτόν και τους συντρόφους του στη Καρχηδόνα. Και αυτός παρηγορεί τους συντρόφους του με την φράση: «Durate, et vosmet rebus servate secundis» (σ.σ. «Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες») – Βιργίλιος, Αινειάδα Βιβλίο 1, Στίχος 200 -.

Αφού αφηγήθηκε την ιστορία στον Αλέξη Τσίπρα, πήρε μια κάρτα και ένα στύλο και του έγραψε την παραπάνω φράση. Στη συνέχεια, ο Ποντίφικας έδωσε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κάρτα, αναφέροντάς του: «Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσύ τώρα βιώνεις και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι…».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ