28-01-2021

«Λαθρομετανάστες» σε σχολικά βιβλία – Έντονη αντίδραση της ΚΝΕ

Τα στελέχη της Αριστεράς στην Ελλάδα έδωσαν «μάχη» τα τελευταία χρόνια προκειμένου να φύγει από το δημόσιο λόγο ο όρος «λαθρομετανάστης» που υποβιβάζει την ανθρώπινη προσωπικότητα σε κάτι λιγότερο από προϊόν. Όμως η προχειρότητα επαναφέρει τον όρο, όχι απλά στο δημόσιο διάλογο αλλά στα σχολεία.

Συγκεκριμένα στο βιβλίο του μαθήματος της Ιστορίας Κοινωνικών Επιστημών, που εισήχθη φέτος στη διδασκαλία της Τρίτης Λυκείου μετά από απόφαση Κουράκη, επειδή κρίθηκε απαραίτητο για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου έχουν επαφή με τις κοινωνικές επιστήμες. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα alfavita.gr, η οποία ανέδειξε το θέμα, σε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου εντοπίζεται ο όρος “λαθρομετανάστης”, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

book2

Αντίδραση της ΚΝΕ

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΚΝΕ για τη χρησιμοποίηση του όρου σε σχολικό βιβλίο. Η νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, καλεί κάθε νέο και νέα να το αμφισβητήσει.

«Ο ρατσισμός αναπτύσσεται στο σημερινό σύστημα που έχει βάση του την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αντιμετωπίζει την ανθρώπινη εργασία, την εργατική δύναμη ως εμπόρευμα. Γι’ αυτό κάποιος άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί έως και λαθραίος!» αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΝΕ και καλεί τους νέους να μην το αποδεχθούν και να το αμφισβητήσουν.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους «να δυναμώσουμε μαζί την αλληλεγγύη και την πάλη για την ανατροπή του απάνθρωπου συστήματος των πολέμων και της φτώχειας, που είναι οι αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, που εμπορεύεται, αγοράζει και πουλάει την ικανότητα του ανθρώπου να παράγει, να δημιουργεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ