24-10-2020

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τη Βιργινία Τσουδερού

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Βιργινίας Τσουδερού εκφράζει ο πολιτικός κόσμος.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπηρέτησε, όσο και όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων έχουν εκδώσει ανακοινώσεις αλλά και αναρτήσεις στα social media, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι το ήθος και η πολιτική ωριμότητα της Βιργινίας Τσουδερού.

Προκόπης Παυλόπουλος: Συνέπεια και αυταπάρνηση

«Η Βιργινία Τσουδερού υπήρξε μια γενναία Ελληνίδα, η οποία υπηρέτησε, καθ’ όλη την μακρά διαδρομή του δημόσιου βίου της, με συνέπεια και αυταπάρνηση το Εθνικό και το Δημόσιο συμφέρον» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

ΥΠΕΞ: Υπηρέτησε με ήθος και υπευθυνότητα 

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη θλίψη και συγκίνησή του για την απώλεια της Βιργινίας Τσουδερού, η οποία καθ’ όλο τον δημόσιο βίο της υπηρέτησε τη χώρα με ήθος και υπευθυνότητα, θέτοντας την αγάπη της για την Πατρίδα ως ύψιστη προτεραιότητα.

Πέραν της κοινοβουλευτικής της δραστηριότητας και του σημαντικού συγγραφικού της έργου, η Βιργινία Τσουδερού εργάστηκε για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας ως Υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 1991-93.

Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Βούτσης: Μία από τις γυναικείες προσωπικότητες που σφράγισαν την πολιτική ζωή της Μεταπολίτευσης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε: Με συγκίνηση πληροφορήθηκα τον θάνατο της Βιργινίας Τσουδερού, μιας από τις γυναικείες προσωπικότητες που σφράγισαν την πολιτική ζωή της Μεταπολίτευσης. Η διακριτή παρουσία και συμμετοχή της στη δημόσια ζωή του τόπου χαρακτηρίστηκε από την προσήλωσή της στις αξίες του κοινοβουλευτισμού και από τον νηφάλιο και μετριοπαθή λόγο της. Ιδιαίτερα αξιόλογο υπήρξε, επίσης, το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο της, η δράση της σε διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, οι πρωτοβουλίες της για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στους οικείους της εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου.

ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε ένα διακριτό στίγμα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, με την έντονη κοινωνική και πολιτική της δράση

«Η Βιργινία Τσουδερού άφησε ένα διακριτό στίγμα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, με την έντονη κοινωνική και πολιτική της δράση. Με την προσφορά της στο δημόσιο βίο, το ήθος, τις αξίες της και τις αρχές της, τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια, έχαιρε σεβασμού από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζει, επίσης, τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Νέα Δημοκρατία: Σεμνότητα, ήθος, αποτελεσματικότητα

«Η Βιργινία Τσουδερού υπηρέτησε για πολλά χρόνια τη χώρα και την Παράταξή μας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα.

Άφησε πίσω της σημαντικό έργο στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση μέσα από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Διαφάνεια.

Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΙΝΑΛ: Αγώνες για δημοκρατία, διαφάνεια και ευρωπαϊκό προσανατολισμό

«Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της Βιργινίας Τσουδερού. Η Βιργινία Τσουδερού συνέδεσε την μακρόχρονη πολιτική παρουσία της, με τους αγώνες για δημοκρατία, διαφάνεια και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Ποτάμι: Από εκείνους που έβαζαν το κοινό καλό μπροστά από το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον

«Η Βιργινία Τσουδερού, η οποία έφυγε σήμερα πλήρης ημερών και δραστηριότητας, μοιάζει να έρχεται από έναν παλιό κόσμο. Από τον καλό όμως παλιό κόσμο, εκείνον των πολιτικών-πολιτών, που έβαζαν το κοινό καλό μπροστά από το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον.

Το αποδεικνύει η πορεία της: πέρασε από διάφορα κόμματα, χωρίς ποτέ να φύγει από τον ιδεολογικό χώρο του δημοκρατικού Κέντρου, του οποίου τις αρχές υπηρέτησε με συνέπεια. Το αποδεικνύει η πολύπλευρη κοινωνική και πολιτιστική της δραστηριότητα: από τη συμβολή της στην ίδρυση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού μέχρι την προεδρία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Δεν έχει ιδιαίτερη αξία η απαρίθμηση των πτυχών της προσφοράς της Βιργινίας Τσουδερού, όχι τόσο γιατί είναι πολλές, όσο γιατί για την ίδια ήταν αυτονόητες. Αν θέλαμε να κρατήσουμε κάτι από τη μακρά πορεία της στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, θα ήταν η αταλάντευτη προσήλωσή της στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Και κυρίως το ότι υπηρέτησε αυτούς τους στόχους σε εποχές που οι περισσότεροι- πολιτικοί και πολίτες- ήταν απέναντί τους.

Στην οικογένειά της απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια».