24-09-2020

Το «ταβάνι» της ΝΔ και η δημοσκοπική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ

 

Έρευνα της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Η δυναμική που ανακτά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το «ταβάνι» στη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφονται σε νέα δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Με βάση τα ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί με μικρή απώλεια ένα ποσοστό άνω του 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται κάπως ενισχυμένος. Η μεγάλη διαφορά των κομμάτων φαίνεται ότι είναι στο γεγονός ότι η ΝΔ μοιάζει να έχει πιάσει «ταβάνι» στη δυναμική της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει περιθώρια αύξησης του ποσοστού του.

Σημαντική είναι η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει το κόμμα της κεντροαριστεράς (ΔΥΣΗ-ΠΟΤΑΜΙ) ως Κίνημα Αλλαγής που περνάει στην τρίτη θέση με σημαντική διαφορά από τον τέταρτο.

Αναλυτικά τα ποσοστά της Δημοσκόπησης *:

ΝΔ 33%
ΣΥΡΙΖΑ 24,5%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 18%
ΚΚΕ 14,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7%
ΑΝ. ΕΛΛ. 5%
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 7,5%
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3,5%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 6%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 4,5%

* Συγκριτική παρουσίαση των ποσοστών των ψηφοφόρων που δηλώνουν πιθανότητα >=50% να ψηφίσουν το κάθε κόμμα. 

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για κάθε κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα.

Συνεπώς το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.