15-05-2021

Επιμένει για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Παυλόπουλος

«Θα είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες μέχρι την τελική δικαίωση», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Κρήτη

«Οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι και θα είναι πάντοτε απαράγραπτες», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για την 74 η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο από τα Γερμανικά στρατεύματα.

Από το μαρτυρικό χωριό της Κρήτης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα μηνύματα που εκπέμπει η θυσία της Βιάννου, με σημαντικότερο την απαίτηση όλων των Ελλήνων για την καταβολή των κατοχικών αποζημιώσεων. 

Αναλυτικά ο Παυλόπουλος δήλωσε:

«Η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου εκπέμπει τρία μηνύματα.

Πρώτον το μήνυμα της ελευθερίας.

Εμείς οι Έλληνες υπερασπιζόμαστε πάντοτε ανυποχώρητοι τα σύνορα μας την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία.

Δεύτερον, το μήνυμα της μνήμης.

Δεν ξεχνάμε στη μνήμη τους και για λόγους δικαιοσύνης ότι οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι και θα είναι πάντοτε απαράγραπτες.

Δηλαδή θα είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Μέχρι την τελική δικαίωση.

Το τρίτο μήνυμα είναι το μήνυμα της διδαχής.

Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Να νομίζουμε ότι ο εφιάλτης του β παγκοσμίου πολέμου έχει τελειώσει.

Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη μας διδάσκουν ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση.

Πρέπει να φύγουν οι αιτίες που δημιούργησαν αυτά τα υπολείμματα και θυμίζουν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρέπει να υπερασπιστούμε την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Γιατί μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες που δημιούργησαν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στη δυστυχία των ανθρώπων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ