23-01-2021

Επιστολή του Βαξεβάνη στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Για "μαύρο χρήμα" κάνει λόγο στην επιστολή του ο εκδότης της εφημερίδας Documento

Επιστολή προς την Εξεταστική Επιτροπή έστειλε ο εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, για τις συναλλαγές που φέρεται να είχε ο Λεωνίδας Γεωργιάδης – αδελφός του αντιπροέδρου της ΝΔ – με το νοσοκομείο, επί 15 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους καταλόγους που έφτασαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία αναφορικά με τους προμηθευτές και τις συναλλασσόμενες εταιρίες με το «Ντυνάν», η εταιρία του Λεωνίδα Γεωργιάδη παρουσιάζεται επί 15 συναπτά έτη (2000 έως 2014) ως συναλλασσόμενη εταιρία ακόμα και την περίοδο που το νοσοκομείο αδυνατούσε να προμηθευτεί τα πάγια αναλώσιμα. Κάθε κατάλογος αντιπροσωπεύει ένα οικονομικό έτος, εμπεριέχοντας ΜΜΕ, εταιρίες ιστιοπλοϊκού ενδιαφέροντος ακόμα και επιχειρήσεις εμπορίας κοσμημάτων. Ωστόσο, από τους 15 καταλόγους που έφτασαν στην Επιτροπή στις 29/6 έλλειπαν τα πιο σημαντικά στοιχεία: Τα ποσά και το είδος των συναλλαγών.

Το ΚΙΕΝ αν και δεν έχει προωθήσει τα σχετικά στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή, πρόλαβε να απαντήσει στον αδερφό του αντιπροέδρου της ΝΔ πως οι μόνες συναλλαγές με το νοσοκομείο έγιναν το 2009 για 2.000 ημερολόγια έναντι 17.000 ευρώ. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πώς γίνεται τα στοιχεία της εταιρίας του Λεωνίδα Γεωργιάδη να βρίσκονται στους καταλόγους από το 2000;

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αθήνα 13 Ιουλίου 2017

Προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Αξιότιμε κ. πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Επιτροπής

H εφημερίδα Documento δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία από τους 15 καταλόγους που παραλάβατε από το ΚΙΕΝ και σε αυτούς καταγράφονται οι προμηθευτές και οι συναλλασσόμενες εταιρίες. Όπως διαπιστώσαμε, πρόκειται για διαφορετικούς καταλόγους που αφορούν διαφορετικά έτη και διαφορετικούς αριθμούς συναλλασσόμενων εταιριών.

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των καταλόγων, από το 2000 έως το 2014 συναλλασσόμενη εταιρία με το ίδρυμα είναι αυτή των αδερφών Γεωργιάδη με την επωνυμία Λεωνίδας Γεργιάδης. Αυτό καταγράψαμε στην εφημερίδα μας, θέτοντας το ερώτημα εάν μπορεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας να συναλλάσσεται τη σκανδαλώδη περίοδο 2013 – 2014 μέσω οικογενειακής εταιρίας με τον με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν.

Ο κ. Γεωργιάδης μας απάντησε πως ότι οι συναλλαγές τους αφορούν μόνο το έτος 2008. Απευθυνόμενος ο κ. Γεωργιάδης στην κ. Παπαδάκη, έλαβε την απάντηση ότι ουσιαστικά οι 15 κατάλογοι αποτελούν έναν κατάλογο προμηθευτών και γι’ αυτό εντοπίζεται το όνομα και τα στοιχεία του Λεωνίδα Γεωργιάδη σε όλους τους καταλόγους. Με δεδομένο ότι ακόμα κι αν επρόκειτο για μία συναλλαγή, η οποία εμφανίζεται στους καταλόγους και σε άλλα έτη εκ μεταφοράς, πώς είναι δυνατόν ο κ. Γεωργιάδης να φέρεται συναλλασσόμενος και σε προγενέστερα έτη (9 των αριθμών) του 2008;

Με την ευθύνη του ρόλου που έχουμε να ενημερώνουμε το κοινό, σας καλούμε να εξετάσετε στην Επιτροπή εάν οι συναλλαγές που καταγράφονται στους 15 καταλόγους που αντιστοιχούν στα έτη 2000 έως 2014 δεν καταγράφουν μόνο τιμολογούμενες (έστω και εικονικές) δοσοληψίες, αλλά και διακίνηση «μαύρου» χρήματος. Διότι δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς η κ. Παπαδάκη βεβαιώνει συναλλαγή μόνο το 2008, αλλά με μαγικό τρόπο το όνομα της συναλλασσόμενης εταιρίας βρίσκεται σε καταλόγους πριν από την συναλλαγή του 2008.

Να ερευνήσετε, επίσης, αν η κ. Παπαδάκη δίνει επιλεκτικά στοιχεία στην επιτροπή, μαζί με βεβαιώσεις κατά την προαίρεσή της, παραπλανώντας την έρευνα την έρευνα που διεξάγετε. Να σημειώσουμε ότι η κ. Παπαδάκη, η οποία δίνει βεβαιώσεις σε κάποιον ιδιώτη και συγκεκριμένα στην εταιρία του κ. Γεωργιάδη, αρνείται να παραδώσει στοιχεία στην Επιτροπή σας αλλά και μετά από αιτήματα για ενημέρωση του κοινού.

Με τιμή,

Κώστας Βαξεβάνης,

Εκδότης – Διευθυντής της εφημερίδας Documento».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ