13-04-2021

Ποιο είναι το ποίημα που επικαλέστηκε ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ;

Από πού εμπνεύστηκε ο πρωθυπουργός;

«Διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας». Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Κυπριακό.

Η παραπάνω φράση ακούστηκε από τον έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπε Άιντε, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό.

Ο στίχος που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας είναι από ποίημα του Αντόνιο Ματσάδο, ισπανού ποιητή από τη Σεβίλλη, ο οποίος εντάσσεται στο κίνημα του μοντερνισμού και αποτελεί μια από τις δεσπόζουσες μορφές του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος γνωστού ως η «Γενιά του ’98».

Τα έντονα δημοκρατικά αισθήματα του Ματσάδο τον ώθησαν στο να αφήσει την πατρίδα του κατά την περίοδο της φρανκικής δικτατορίας και τελικά να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο καιρό αργότερα, εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης της υγείας του.

«Διαβάτη, τα ίχνη σου είναι μόνο ο δρόμος και τίποτε άλλο. Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, ο δρόμος γίνεται βαδίζοντας… Βαδίζοντας γίνεται ο δρόμος και γυρίζοντας το βλέμμα πίσω φαίνεται το μονοπάτι που ποτέ δε θα ξαναπατήσεις. Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος μόνο απόνερα στη θάλασσα», είναι ολόκληρος ο στίχος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ