02-02-2021

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Γιούνκερ

Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017.

Όπως ανακοινώθηκε, στην ομόφωνη απόφαση του τμήματος για την πρόταση επιτιμοποίησης του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάρυνε το γεγονός ότι η Κομισιόν, στην οποία προεδρεύει και της οποίας προΐσταται, είναι η πρώτη φορά που με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) συγκροτήθηκε ως ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που η νομιμοποίησή του εν μέρει αντλείται, ευθέως, από τη βούληση των ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτή εκδηλώνεται με την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια.

Στην καμπή που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Ευρώπης ανάμεσα στη στασιμότητα και την παρακμή, ο Jean – Claude Juncker υπερασπίζεται το άρρηκτο του δεσμού που πρέπει να συνδέει τα κράτη μέλη μέσα στο ευρωπαϊκό σύνολο. Στο πλαίσιο της μόνιμης έντασης που βρίσκεται η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ένωση, αταλάντευτα επιμένει ότι η διάρρηξη αυτών των σχέσεων μόνον ηττημένους θα έχει, τόσο στη μια όσο και την άλλη μεριά της σχέσης“, επισημαίνεται στο σκεπτικό της πρότασης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ