30-10-2020

Με Φάμμελο, Ζουράρι και Τζιτζικώστα τα εγκαίνια του φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης

Τόνισαν τον θεσμό του βιβλίου και αστιεύτηκαν για τη βροχή

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο το 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, παρουσία μελών της κυβέρνησης, πρώην υπουργών, βουλευτών, του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, εκδοτών και απλών πολιτών.

Συγκεκριμένα, το “παρών” στα εγκαίνια έδωσαν ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου καθώς και εκδότες και φίλοι του βιβλίου.

«Είναι ένας θεσμός που είναι στο DNA της πόλης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. «Κανείς δεν έχει λείψει ασχέτως της θέσης και του ρόλου του» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι η στήριξη της νέας βιβλιοπαραγωγής.

«Υπάρχουν πολύ καλά σημάδια στην ελληνική λογοτεχνία, υπάρχει πολύ ιδιαίτερη παραγωγή και από το ελληνικό βιβλίο, νομίζω το σύνθημα πρέπει να είναι η στήριξη και των Ελλήνων που παράγουν τέχνη, παράγουν λόγο και μέσα στην κρίση υπάρχει η δυνατότητα να τραβήξουμε προς τα μπρος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και προέτρεψε, μέσω της δήλωσής, του το κοινό να επισκεφθεί το φεστιβάλ :«Καλοκαίρι έρχεται, τουλάχιστον με ένα βιβλίο, για να μην πω με περισσότερα».

«Ό,τι καλύτερο είναι για τη Θεσσαλονίκη, πάντοτε, η έκθεση του βιβλίου, ο ελληνικός πολιτισμός είναι που δημιούργησε το βιβλίο, είναι πολιτισμός όλων των βιβλίων. Επομένως είναι μια μεγάλη χαρά σήμερα» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, τονίζοντας τη σημασία των βιβλίων για την γνώση, τη μάθηση και την εκπαίδευση. «Να διαβάζετε τον Ιωάννου, τον Πεντζίκη, τον Μοσκώφ, την Καρέλη, τον Καβάσιλα, τους τρεις μεγάλους μητροπολίτες μας τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης, τον Λέων Μαθηματικό, να διαβάζεται συνεχώς» πρόσθεσε ο κ. Ζουράρις.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΠΚΜ, Γερακίνα Μπισμπινά, κ.α.

«Μόνο ευχές θα πω για το πείσμα, το μεράκι των διοργανωτών, την όρεξη να διοργανώνουν στην παραλία αυτό το γεγονός του πολιτισμού που μιλά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και από εκεί στην καρδιά των Θεσσαλονικιών» είπε ο κ. Μπόλαρης.

Σχεδόν, όλοι οι ομιλητές έκαναν πειράγματα για τον καιρό, που συνήθως συμβαίνει να είναι άστατος στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, αν και όλοι τόνισαν ότι και αυτό είναι ένα στοιχείο συνδεδεμένο με τον θεσμό, ωστόσο σε… πείσμα των καιρών, όπως ειπώθηκε, τα φετινά εγκαίνια συνόδευσε μόνο ένα έντονο θαλασσινό αεράκι και συγκρατημένη …ψιχάλα μετά το πέρας των ομιλιών.