20-09-2020

Η Ολομέλεια τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (εικόνες)

 

Με τη συμμετοχή φορέων του ποντιακού ελληνισμού και θεσμικών και πολιτειακών παραγόντων

Με τη συμμετοχή φορέων του ποντιακού ελληνισμού, και θεσμικών και πολιτειακών παραγόντων, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε σε Ειδική Συνεδρίαση, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Με τον νόμο 2193 του 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της.

«Είναι μια απόφαση που θεωρούμε ότι αποτέλεσε έκφραση σεβασμού και τιμής στην οδύνη των θυμάτων, μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, αλλά και ευκαιρία να κατανοηθεί καλύτερα η Ιστορία και ιδιαίτερα στις πιο σκοτεινές πτυχές της, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου δραματικές εμπειρίες, όπως αυτή που σήμερα μνημονεύουμε, να παραμείνουν οριστικά στο παρελθόν», ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.

«Δεν εργαλειοποιούμε σκοτεινές πτυχές της Ιστορίας για να εξάψουμε πάθη ή να ερεθίσουμε εκλογικά ακροατήρια, ούτε αθροίζουμε γενοκτονίες για να πυροδοτήσουμε ρατσιστικά ανακλαστικά, ιδιαίτερα σε μια Βουλή όπως αυτή που, κάτω από δύσκολες περιστάσεις, θα έπρεπε να μείνει αμόλυντη από αυτό το δηλητήριο.

Λέμε όμως, ταυτόχρονα, ότι δεν βάζουμε κάτω από το χαλί της Ιστορίας το δράμα ενός ολόκληρου λαού. Βάση της συνεννόησης πρέπει να είναι η συμφιλίωση οποιουδήποτε με το ίδιο του το παρελθόν και η συνειδητοποίηση αυτού του παρελθόντος προκειμένου η ανθρωπότητα να μην γνωρίσει άλλες τέτοιες σκοτεινές σελίδες» τόνισε ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, καθώς και βουλευτές απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Η ΝΔ μάλλον βαρέθηκε να σχολιάσει τη «βαρετή» ομιλία Τσίπρα

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση και μεγαλύτερος φόρος τιμής απέναντι στη μνήμη τραγικών συμβάντων του παρελθόντος από το να κατορθώσουμε να διακρίνουμε τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να έχει η επανάληψή τους και βεβαίως να την αποτρέψουμε. Τότε μόνο θα έχει αποδοθεί ουσιαστική δικαιοσύνη στους νεκρούς της Γενοκτονίας», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Aκόμη τόνισε ότι «αυτή, όμως, η δέσμευση να αποτραπούν παρόμοια γεγονότα, αυτή η προσπάθεια να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις, σφαγές και αποκλεισμούς, αυτή λοιπόν η δέσμευση να αποτραπούν αυτά τα γεγονότα αποτελεί μια κουλτούρα ενδυνάμωσης της ίδιας της δημοκρατίας, αποτελεί μια κουλτούρα απερίφραστης καταγγελίας του ρατσισμού. Γι’ αυτό και η καταγγελία της Γενοκτονίας των Ποντίων πρέπει να είναι συνώνυμη με τη δέσμευση στη δημοκρατία και τον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό, αλλιώς η καταγγελία αυτή αποτελεί μια κοινωνικά ανέντιμη στάση».

«Η 19η Μαΐου δίνει αφορμή, ιδιαίτερα σε εμάς τους Πόντιους, να ανασύρουμε μνήμες και να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας, τους συγγενείς μας και τους σύγχρονους Πόντιους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορία μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι να δίνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης, απαλλαγμένοι όμως από αισθήματα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας, απέναντι στους υπεύθυνους της γενοκτονίας», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google News! Κάντε κλικ εδώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Προκαταρκτική εξέταση για τον Κώστα Μπακογιάννη διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.