30-11-2020

Ο σύζυγος της Κεραμέως και τα ερωτήματα για τη νέα επαγγελματική του ενασχόληση

Σοβαρά ερωτήματα για το εάν τίθεται θέμα ασυμβιβάστου σχετικά με τη νέα επαγγελματική ενασχόληση του συζύγου της Νίκης Κεραμέως, Δημήτρη Λουκά καθότι υπήρξε παλαιότερα μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκύπτουν από δημοσίευμα του «Έθνους», με τίτλο: «Τι συμβαίνει με τον πρώην;».

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο σύζυγος της βουλευτού της ΝΔ, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την οποία αποχώρησε όταν με σχετική τροπολογία απαγορεύθηκε η συμμετοχή συζύγων ή συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού πολιτικών προσώπων σε αυτή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το «Έθνος», η δικηγορική εταιρεία «στην οποία ο Δ. Λουκάς εμφανίζεται ως εταίρος έχει στο πελατολόγιό της εταιρείες οι οποίες έχουν ανοιχτές υποθέσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Σύμφωνα όμως με τον νόμο 3959 του 2011 (άρθρο 12, παράγραφος 9): «Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά ή αναπληρωματικά, δεν επιτρέπεται, για τρία έτη μετά τη λήξη της θητείας τους, να αναλαμβάνουν γενικώς την υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή την προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το εάν τίθεται θέμα ασυμβιβάστου σχετικά με τη νέα επαγγελματική ενασχόληση του Δ. Λουκά, όταν έχει αποχωρήσει μόλις πριν από σαράντα ημέρες από τη θέση του στην Επιτροπή και στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας εμφανίζεται ως ειδικός σε θέματα ανταγωνισμού», καταλήγει το δημοσίευμα του «Έθνους».

Αναλυτικά το δημοσίευμα του Έθνους, επιμέλειας Αντώνη Γκιόκα:

Πέρυσι τον Ιανουάριο, ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε φέρει στη Βουλή τροπολογία στην οποία υπήρχε διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να είναι μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύζυγοι ή συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού πολιτικών προσώπων.

Η διάταξη αυτή είχε γίνει αιτία σύγκρουσης ανάμεσα στη κυβέρνηση και τη ΝΔ, με τη βουλευτίνα Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Κεραμέως να υποστηρίζει πως η διάταξη ήταν φωτογραφική για την ίδια και τον σύζυγό της Δημήτρη Λουκά (φωτογραφία), που ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Τελικά η τροπολογία με την επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε, και πριν από περίπου σαράντα ημέρες ο Δ. Λουκάς αποχώρησε από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πλέον εμφανίζεται ως εταίρος σε γνωστή δικηγορική εταιρεία της Αθήνας που ειδικεύεται σε επιχειρηματικά θέματα και σε υποθέσεις ανταγωνισμού, κάτι που είναι απολύτως λογικό με βάση την εμπειρία του συγκεκριμένου προσώπου.

Θα μου πείτε, τότε γιατί καταγράφω όλα τα παραπάνω; Διότι, σύμφωνα με τον νόμο 3959 του 2011 (άρθρο 12, παράγραφος 9), γίνεται σαφές ότι «Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, δεν επιτρέπεται, μετά τη λήξη της θητείας τους, με οποιονδήποτε τρόπο, να παρέχουν υπηρεσία με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, σε εταιρεία ή επιχείρηση επί των υποθέσεων εκείνων τις οποίες οι ίδιοι χειρίστηκαν ή επί των οποίων είχαν συμμετάσχει στη λήψη απόφασης κατά τη διάρκεια της θητείας τους». Όπως μου μετέφεραν άνθρωποι του χώρου, η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία ο Δ. Λουκάς εμφανίζεται ως εταίρος έχει στο πελατολόγιό της εταιρείες οι οποίες έχουν ανοιχτές υποθέσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, οι διατάξεις του ίδιου νόμου προβλέπουν ότι «Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά ή αναπληρωματικά, δεν επιτρέπεται, για τρία έτη μετά τη λήξη της θητείας τους, να αναλαμβάνουν γενικώς την υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή την προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Επίσης, καταγράφω απλά πως ο νόμος 3959 του 2011 προβλέπει ότι «Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο των συνολικών αποδοχών και αποζημιώσεων που έλαβε το μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το εάν τίθεται θέμα ασυμβιβάστου σχετικά με τη νέα επαγγελματική ενασχόληση του Δ. Λουκά, όταν έχει αποχωρήσει μόλις πριν από σαράντα ημέρες από τη θέση του στην Επιτροπή και στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας εμφανίζεται ως ειδικός σε θέματα ανταγωνισμού.

Πηγή: Έθνος

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Δεν γίνεσαι καλός μάγειρας μέσα από το «MasterChef»

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος σε συνέντευξή του μίλησε για του σεφ και κατά πόσο μπορεί να γίνει κάποιος καλός μάγειρας μέσα από το «MasterChef».«Όσο ήμουν...

Ντιέγκο Μαραντόνα: Ξέσπασε σε λυγμούς ο γιατρός του – «Με έδιωχνε, δεν μπορούσα να τον πάω σε τρελάδικο»

Ο θάνατος του Μαραντόνα ερευνάται πλέον από την αστυνομία για ενδεχόμενη αμέλεια των γιατρών του, αλλά ο Λεοπόλδο Λούκε αρνήθηκε κάθε σχετική ευθύνη.Ο προσωπικός...

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης – Στην κατοχή του 2 γραμμάρια κοκαΐνης και ένα εννιάρι όπλο

Η Αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη του Νότη Σφακιανάκη το βράδυ της Κυριακής (29/11/2020).Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για έλεγχο τον γνωστό τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη...

ΑΕΚ: Με… Αστέρα τον Ανφαριφάρντ πέρασε από την Τρίπολη (video)

H AEK πέρασε δια πυρός και σιδήρου από την Τρίπολη επικρατώντας 2-1 του Αστέρα στο για την 10η αγωνιστική της Super League.Οι φιλοξενούμενοι, προηγήθηκαν...

«Ήλιος»: Όλες οι εξελίξεις των επεισοδίων

Πολλές ανατροπές γίνεται στη σειρά «Ήλιος» τη νέα εβδομάδα.Δευτέρα 30 Νοεμβρίου - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 53Η Εύα, μετά την άσχημη κατάληξη του πάρτι, πέρα απ’ την...

Formula 1: Το μήνυμα του Γκροζάν μέσα από το νοσοκομείο – Τυλιγμένος με γάζες ευχαριστεί το… Halo (video)

Ο Ρομέιν Γκροζάν έστειλε το πρώτο του μήνυμα μετά το σοκαριστικό ατύχημα στο Grand Prix της Formula 1 στο Μπαχρέιν.Μόλις στον πρώτο γύρο του...