13-04-2021

Βαρουφάκης… on fire: Tαχυδρόμος του Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ

Νέες «φαρμακερές» κατηγορίες εναντίον του προέδρου του Eurogroup

Στα… πάνω του είναι εδώ και λίγες μέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μπροστά στα όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικά στα όσα σχετίζονται με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ (ήττα στις ολλανδικές εκλογές, λαϊκίστικη δήλωση περί γυναικών και αλκοόλ) έχει βρει… τον παλιό του εαυτό, μάλλον αισθανόμενος κάποιου είδους δικαίωση για τα όσα διαμήνυε επί υπουργίας του.

Μετά το χθεσινό «θανατηφόρο» tweet, στο οποίο έσφαξε «με το βαμβάκι» τον πρόεδρο του Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέρχεται με πιο βαρείς χαρακτηρισμούς, αυτή τη φορά με συνέντευξή του στον Real Fm.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ «ταχυδρόμο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν έμεινε εκεί, καθώς συνέχισε λέγοντας «Εντολοδόχος είναι. Έναν αλγόριθμο να βάλεις στη θέση του, έναν υπολογιστή, ο οποίος δέχεται πληροφορίες και υλικό από εκεί που δέχεται ο κ. Ντάισελμπλουμ την ίδια δουλειά θα κάνει».

Οι άγνωστοι διάλογοι του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε τους άγνωστους διαλόγους από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου του 2015. Όπως είπε, ο Πιέρ Μοσκοβισί πριν από τη συνεδρίαση του παρουσίασε ένα χαρτί, το οποίο κατενθουσίασε τον ίδιο, αλλά διατηρούσε επιφυλάξεις για το αν θα το αποδεχτεί ο Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός και ο επίτροπος συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Eurogroup στο γραφείο του, όπου ο ολλανδός πολιτικός του εμφάνισε ένα άλλο χαρτί.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «μένει ο Μοσκοβισί με το δικό του το χαρτί. Κοιτάζω τον Πιέρ και τον Ντάισελμπλουμ και λέω ότι “μεταξύ σας δεν υποτίθεται ότι τα έχετε βρει;”. Διαβάζω το χαρτί και ήταν χειρότερο από αυτό που είχαμε απορρίψει στο προηγούμενο Eurogroup».

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, «ο ευρωπαίος επίτροπος ρώτησε τον επικεφαλής του Eurogroup “μήπως μπορούμε να παντρέψουμε αυτά τα δύο χαρτιά;”. Ο Ντάισελμπλουμ ούτε που το κοιτάει και με σκωπτικό ύφος γυρνάει και λέει “ό,τι καλό υπήρχε στο δικό σου το χαρτί το έχουμε πάρει. Αυτό είναι” και μου το επιστρέφει. Και βλέπω τον Πιέρ να καταρρέει, να σπάει η φωνή του και να λέει “ό,τι πει ο πρόεδρος του Eurogroup”».

«Ο Μοσκοβισί έχει πει επανειλημμένως ψέματα»

Στο ερώτημα αν εκεί υπήρξε η ένταση, στην οποία έχει αναφερθεί ο Μοσκοβισί, ότι μπήκε ανάμεσα στον ίδιο και τον Ντάισελμπλουμ για να μην πιαστούν στα χέρια, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Ο κ. Μοσκοβισί ψεύδεται, δεν είναι η πρώτη φορά. Δυστυχώς ψεύδεται. Υπήρξε μία μικρή στιγμή έντασης, αλλά πάρα πολύ χαμηλών τόνων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ