15-04-2021

Διαστρέβλωση δηλώσεων αλά Μακιαβέλι εναντίον του Σκουρλέτη (video)

Όταν δεν σε βολεύει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

Ένα «περίεργο» πράγμα συνέβη σήμερα, Τετάρτη, όταν από το πρωί άρχισαν να κάνουν τις εμφάνισή τους κείμενα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες τα οποία επικαλούνταν δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με το «μη κλείσιμο της αξιολόγησης» και της μετάθεσής της μετά τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, γινόταν αναφορά στη συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου κατά την οποία ο ίδιος ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι είναι «άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν το Σεπτέμβριο».

Κι αν η ατάκα αυτή είναι αρκετά «πιασάρικη» ώστε να πουλήσει, ένα απλό βίντεο της ίδιας της συνέντευξης είναι μάλλον… άβολο, καθώς εάν το ακούσει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης ουδέποτε δήλωσε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν τελικά μπορεί να φτάσει και Σεπτέμβρη η συμφωνία, ο ίδιος απάντησε: Το απευχόμαστε και εργαζόμαστε ακριβώς για το αντίθετο. Εδώ μιλάμε για συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα.

Πώς δηλαδή η παραπάνω δήλωση, μετατράπηκε σε «άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο», είναι απορίας άξιο, όπως απορίας άξιο είναι και τι και ποιους εξυπηρετεί μία τέτοια δήλωση, έντονου πολιτικού νοήματος…

Διαψεύδει το ΥΠΕΣ: Συνήθης πρακτική από ορισμένα ΜΜΕ

Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραθέτει την απομαγνητοφώνηση του κ. Σκουρλέτη, καθώς και το βίντεο ολόκληρης της συνέντευξης, από την οποία… μόνο η δήλωση-τίτλος περί μη κλεισίματος της αξιολόγησης, δεν ισχύει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η συνήθης πρακτική, από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, της τροποποίησης – διαστρέβλωσης δηλώσεων, όταν η ακριβής τους απόδοση δεν ταιριάζει με τα συμπεράσματα και τα πολιτικά ζητούμενα που αυτά προτάσσουν, χρησιμοποιήθηκε και σήμερα επί των επισημάνσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο τηλεοπτικό σταθμό STAR, για την χρονική προοπτική της διαδικασίας αξιολόγησης.

Με απόλυτη σαφήνεια, ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση με την καλύτερη δυνατή κατάληξη για την χώρα.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ακολουθούν απομαγνητοφωνημένα σημεία της συνέντευξης, τα οποία έχουν σχέση με τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

Σε ερώτηση για την προοπτική της αξιολόγησης:

…«Επαναλαμβάνω ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί με έναν μεθοδικό τρόπο να «κερδίσει χρόνο» και να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό με το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο.».

Αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:

«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν, όσον αφορά τη δική μας πλευρά, γίνονται.»

Για το αν θα πρέπει να περιμένουμε τον Απρίλιο και τις αποφάσεις του ΔΝΤ, χωρίς συμφωνία:

«Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό – επαναλαμβάνω – κι αυτό κάνουμε, ώστε να κερδίσουμε κάθε μέρα που περνάει, έτσι ώστε να μην είναι χαμένη».

Για τα ενδεχόμενα, μετά από μια πιθανή χειροτέρευση της κατάστασης:

«Ένα ενδεχόμενο υπάρχει μπροστά μας, να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη συμφωνία το συντομότερο χρονικό διάστημα».

Σχετικά με το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης, πριν αναγκαστούμε για τη λήψη τελικών αποφάσεων και το «κατώφλι» του Σεπτέμβρη:

«Αντοχές έχουμε, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας έχουμε και νομίζω ότι θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία… Δεν έχει καμιά σημασία να βάζουμε τέτοιου είδους ορόσημα όπως αυτά που λέτε εσείς, σημασία έχει να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση δύο πραγμάτων: και του χρόνου επίτευξης της συμφωνίας, αλλά και του περιεχομένου».

Στην ερώτηση, εάν τελικά μπορεί να φτάσει και Σεπτέμβρη η συμφωνία:

«Το απευχόμαστε και εργαζόμαστε ακριβώς για το αντίθετο. Εδώ μιλάμε για συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα».

– Προς διευκόλυνσή σας, η συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη εδώ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ