26-10-2020

Το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδει ρεπορταζ της Wall Street Journal

«Δεν ευσταθούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι αγνοούνται τα ίχνη 13.000 ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το υπουργείο προσθέτει πως συνεργάζεται με τις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, το λιμενικό και την αστυνομία, θεσμοί που έχουν και την ευθύνη της καταγραφής, η οποία αποστέλλεται καθημερινά και είναι ακριβής. Το υπουργείο υπολογίζει τα άτομα που βρίσκονται εκτός δομών στις 7.000. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από το γεγονός πως, ναι μεν οι άνθρωποι κατεγράφησαν κάποια στιγμή, είτε στα νησιά, είτε στην ενδοχώρα, την ώρα όμως που έκλεινε η καθημερινή καταγραφή της δομής όπου διαμένουν, δεν ήταν εκεί να καταγραφούν. «Δεν σημαίνει πως έχουμε χάσει τους ανθρώπους. Οι δομές φιλοξενίας είναι ανοιχτές και όλος ο κόσμος μπορεί να μη βρίσκεται κάθε μέρα, τη δεδομένη στιγμή της καταγραφής στην ίδια θέση», εξηγεί το υπουργείο.

Τι αναφέρει η Wall Street Journal:

Τα ίχνη περίπου 13.000 ανθρώπων, που καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχουν χαθεί κι εκφράζονται υποψίες ότι μπορεί να κατάφεραν να περάσουν στη βόρεια Ευρώπη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης έκαναν αυτή την «ανακάλυψη», έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης στα ευρωπαϊκά σύνορα στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν κατέστη ο τελικός προορισμός για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ελλάδα υποστηρίζει πως περί τους 63.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι αποκλεισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας περιμένοντας την αναδιανομή τους στα νησιά και την ενδοχώρα. Αυτό που σημειώνουν οι αξιωματούχοι μετανάστευσης, είναι ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει με τους 50.000 εξ αυτών. Οι υπόλοιποι 13.000 «δεν έχουν παρακολουθηθεί» εδώ και μήνες και δεν αποκλείεται να κατευθύνθηκαν προς την ενδοχώρα, ή να προχώρησαν στα Βαλκάνια, ή μπορεί να βρίσκονται ήδη στη βόρεια Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε και τον Άδωνη – «Το μαξιλάρι είναι δικό μας» (video)

Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται “no-shows”, καθώς δεν έχουν εμφανιστεί σε κέντρα ελέγχου. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα οι “no-shows” ανέφερε στην Wall Street Journal ένας αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά, ή αν δεν εμφανίζονται επειδή ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους».

Κάθε εβδομάδα, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι καταφέρνουν με τη βοήθεια διακινητών να περάσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

“Το σημαντικό είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταγραφεί”, δήλωσε στη Wall Street Journal Έλληνας αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του, ενώ άλλος Έλληνας αξιωματούχος, που επίσης δεν κατονομάζεται, έκανε λόγο για ένα πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές χώρες που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. «Είναι αδύνατο να ελεγχθούν απολύτως τα σύνορα», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Video του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο με… Monopoly, Κήρυκα Χανίων και απλήρωτα δάνεια ΝΔ

Σημειώνεται πως από τους 13.000 μετανάστες τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί, περίπου 8.000 που είχαν καταγραφεί στην ελληνική ενδοχώρα και περιέχονταν στην επίσημη καταμέτρηση δεν έχουν επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο. Από αυτούς που έφτασαν στα νησιά από τον Μάρτιο, περίπου 5.000 έχουν εξαφανιστεί.