25-01-2021

Παρουσία του Νίκου Βούτση ο εορτασμός απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς (video)

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στον περίπατο μνήμης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στη δράση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης βρέθηκαν πάνω από 250 άτομα, μεταξύ των οποίων πλήθος επισήμων, όπως, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης στην περιοχή ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο, ενώ ο δρόμος που περνάει από μπροστά ονομάστηκε «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944».

«Τέτοιες εκδηλώσεις ενώνουν και δεν διχάζουν, είπε ο κ. Βούτσης στον χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων αναθηματικής στήλης στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που ελευθέρωσαν την πόλη στις 30 Οκτωβρίου 1944» και πρόσθεσε: «Είναι τιμή μου που εκπροσωπώ την ελληνική Βουλή σε αυτή την πολύ μεγάλη εκδήλωση που έχει πραγματικά ιστορική σημασία μετά από τριάντα χρόνια σιωπής. Πέρυσι ξεκίνησαν και στην Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου, και φέτος επαναλήφθηκαν και έγιναν ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις, οι εκδηλώσεις μνήμης, οι εκδηλώσεις ανασύστασης της συλλογικής ιστορικής μνήμης και απόδοσης τιμής γιατί τότε απελευθερώθηκε η Αθήνα».

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν γίνονται σε μια ουδέτερη στιγμή, αλλά σε μια συγκυρία που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ακροδεξιά και οι νεοναζιστικές οργανώσεις σηκώνουν και πάλι κεφάλι και υπογράμμισε: «Δεν είναι ουδέτερη η στιγμή, δεν είναι ουδέτερος ο καιρός, που οι Έλληνες στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, παντού τιμούν την ιστορία τους, την πραγματική τους ιστορία. Διότι σε όλη την Ευρώπη σηκώνει κεφάλι, και λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω του μεγάλου προσφυγικού ζητήματος από ροές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από τους πολέμους και να βρουν φιλόξενη γη. Σηκώνουν κεφάλι πάλι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός η ακροδεξιά, οι νεοναζιστικές οργανώσεις. Και είναι λοιπόν μέρος αυτής της αντιπαράθεσης, για να μην πω αυτού του σύγχρονου πολέμου απέναντι σε αυτές τις δοξασίες και τις ακροδεξιές αντιλήψεις, αυτή η προσπάθεια που γίνεται και εδώ και στην Αθήνα και παντού. Εμείς τα ζήσαμε και τα πρώτα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα και μπόρεσε να ηγεμονεύσει μέσα στο λαό, μέσα στην ελληνική κοινωνία η αντίληψη της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας, η αντίληψη που ενώνει και δεν διχάζει. Αυτή τη μάχη την έδωσε ο λαός μας τα πρώτα χρόνια κιόλας της κρίσης και γνωρίζουμε πολύ καλά απέναντι και σε πολιτικές και σε πολιτικούς και σε πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν να εκπροσωπήσουν στον 21ο αιώνα αυτές τις λογικές. Άρα λοιπόν πιστεύουμε πραγματικά ότι η προσπάθεια που γίνεται και με την απόφαση του δήμου για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όλους όσοι αυτά τα χρόνια έκαναν αυτή την προσπάθεια για να μείνουν ζωντανές οι μνήμες και να τιμούνται οι νεκροί μας. Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στο σήμερα και στο αύριο, είναι μια προσπάθεια που έρχεται από το μέλλον για τα παιδιά μας. Και πραγματικά η παρουσία μας εδώ μπορεί να είναι ένας σπόρος κι ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια».

Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας αφού πέρασε από διάφορες στάσεις. Στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου έγινε σύντομη αναφορά στον πόλεμο του 1940 και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων καθώς και στους θανάτους από πείνα και κρύο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ