31-10-2020

Κελί – σουίτα για γνωστό κρατούμενο στις φυλακές Αυλώνα (εικόνες)

Κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τον χώρο που φαίνεται στις φωτογραφίες ως στούντιο, κάποιοι άλλοι ως γκαρσονιέρα και ίσως κάποιοι άλλοι ως ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε κάποιο νησί. Τίποτα απ’ αυτά, όμως, δεν ισχύει. Πρόκειται, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, για κελί φυλακής.

Τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τις φυλακές του Αυλώνα δημοσιεύσει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κρατούμενος που μένει σε αυτό το κελί είναι «επώνυμος», ο οποίος κρατείται για ποινική υπόθεση και έχει στη διάθεσή του τρεις χώρους. Ο κρατούμενος μένει, φυσικά, μόνος του στο κελί που διαθέτει κρεβατοκάμαρα, κουζίνα, αλλά και μπάνιο.

Το κελί-σουίτα εντοπίστηκε από τον επιθεωρητή φυλακών και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Στ. Μαντακιοζίδη, ο οποίος σε αιφνιδιαστική πρόσφατη επίσκεψη και έλεγχο στις φυλακές του Αυλώνα, ζήτησε να του ανοίξουν μια κλειδωμένη πόρτα για την οποία τον διαβεβαίωσαν ότι είναι αποθήκη. Τελικά, η αποθήκη αποδείχθηκε σουίτα πολυτελείας (κατασκευασμένη το 2014), η οποία προοριζόταν για «υψηλούς» κρατούμενους.

aulona_keli_souita2 aulona_keli_souita3

Mετά τα δημοσιεύματα για την ύπαρξη του «ιδιαίτερου» αυτού κελιού, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, δήλωσε ότι για το θέμα αυτό διεξάγεται διοικητική έρευνα στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει στην δήλωσή του:
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για την ασφάλεια, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, τη διαφάνεια και την ισονομία στις ελληνικές φυλακές. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, του πολιτικού κόσμου, των εργαζομένων στο σωφρονιστικό σύστημα και των κρατουμένων.

Το ΥΔΔΑΔ με τα θεσμοθετημένα όργανά του, ερευνά παράλληλα κάθε ένδειξη δυσλειτουργίας ή παρανομίας, είτε αυτή προκύπτει από κάποια πραγματική κατάσταση, είτε από δημοσιεύματα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη διεξάγεται διοικητική έρευνα για συγκεκριμένες συνθήκες στις φυλακές Αυλώνα».

Πηγή: efsyn.gr