09-03-2021

Πιθανή η εξαγορά του ελληνικού χρέους, λένε οι Financial Times

Το ενδεχόμενο της δραστικής μείωσης της έκθεσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα, πιθανόν με εξαγορά δανείων έως 14 δισ. ευρώ του Ταμείου προς τη χώρα μας, συζητούν οι δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μία συμφωνία για συμβιβασμό στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, θα έχει και κάποιες υποχωρήσεις προς την Αθήνα πριν από το 2018, σε μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στη διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας για το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.

Πιο «αμφιλεγόμενες» επιλογές ελάφρυνσης, όπως οι πληρωμές ή οι στόχοι, θα πρέπει να διευκρινιστούν, αλλά θα υπόκεινται σε αποφάσεις το 2018 ή και αργότερα, μετά δηλαδή από το τέλος του ελληνικού προγράμματος και έπειτα από τις εκλογές της Γερμανίας το 2017, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα.

Διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε στην εφημερίδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπαινίχθηκε ότι αν υιοθετηθεί η επιλογή για την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, τότε το Ταμείο θα πρέπει να δεσμευθεί την Τρίτη ότι θα συμμετάσχει πλήρως στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τους Γερμανούς βουλευτές. Άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε είπε ότι θα ήταν «ηλίθιο» να καθυστερήσει η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγές των Financial Times αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Παρασκευής, στην Ιαπωνία, η Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε κάποια ευελιξία.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ