11-04-2021

“Η παρούσα αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε γίνει το 2014…”

Έγκυρη κοινοτική πηγή μας έλεγε πρόσφατα πως η αξιολόγηση που διενεργείται αυτή την περίοδο θα έπρεπε, κανονικά, να είχε συντελεστεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Τότε, όμως, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, διαβλέποντας τις προθέσεις των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων -παρά την επιμονή της Νέας Δημοκρατίας ότι υπήρχε μόνο το… mail Χαρδούβελη-, ανέστειλε, ουσιαστικά, τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν στο μεταξύ μεσολαβήσει, ετοιμάζοντας την… αριστερή παρένθεση.

Ήταν η περίοδος, (Σεπτέμβριος 2014), όπου είχαν γίνει κάποια ραντεβού στο Παρίσι ανάμεσα στην τρόϊκα και την τότε ελληνική κυβέρνηση και εκκρεμούσε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα λάμβανε χώρα στην Αθήνα (τελικό στάδιο). Μάλιστα, η εξ΄ αποστάσεως αξιολόγηση ήταν αίτημα του Αντώνη Σαμαρά, καθώς «κατά την επίσκεψη των ελεγκτών (σ.σ. στην Αθήνα) επηρεάζονται τόσο οι υπουργοί όσο και ο λαός».

Το μεγάλο στοίχημα του Τσίπρα

Στην παρούσα φάση η Αθήνα φέρεται να επιδιώκει να απομονώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο και δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα με τις ακραίες προτάσεις του. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν, έχει καταφέρει να πείσει αρκετούς από τους συνομιλητές του για την αναγκαιότητα να απεμπλακούν τα ευρωπαϊκά όργανα από την συνδρομή του ΔΝΤ. Μπορεί η σύμβαση με το Ταμείο να έχει λήξει, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το ρόλο που τυχόν θα έχει η Ουάσινγκτον στο τρέχον πρόγραμμα (τεχνικός σύμβουλός ή χρηματοδότης). Αν, τελικώς, το ΔΝΤ μείνει εκτός, -κάτι το οποίο δεν είναι και αρκετά εύκολο, γιατί θα πρέπει να προηγηθεί ειδικό διαδικαστικό, με οικονομικό αντίκρισμα, από την πλευρά των κοινοτικών θεσμικών οργάνων- θα είναι μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ