Σε μία ασυνήθιστη πολιτικά και τολμηρή διπλωματικά κίνηση για Ευρωπαίο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε σαφείς και ανοιχτές αναφορές για τους εποικισμούς Ισραηλινών σε παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και στην αύξηση των βίαιων επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών, εκφράζοντας, παράλληλα, την προσδοκία του για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η τοποθέτηση αυτή, η οποία έρχεται λίγες εβδομάδες ύστερα από την ιστορική απόφαση της ελληνικής Βουλής να αναγνωρίσει ως κράτος την Παλαιστινιακή Αρχή, αναδεικνύει και τον καίριο ρόλο της Αθήνας, σε ένα γεωστρατηγικό ταμπλό που αποτυγχάνουν δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από τη χώρα μας.

“Βεβαίως, γνωρίζετε -δήλωσε ο κ. Τσίπρας- ότι όταν δυο ηγέτες χωρών, που θέλουν να είναι φίλες χώρες, συζητούν, πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια. Εξέφρασα, λοιπόν, στον Πρωθυπουργό, στον φίλο Πρωθυπουργό Νετανάχιου, την ανησυχία μας, την έντονη ανησυχία μας για την αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών, ταυτόχρονα, όμως, και την ανησυχία μας για το ότι δεν βλέπουμε άμεσα ορατή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, καθώς και την άποψή μας ότι αυτή την προοπτική η πολιτική των εποικισμών την αποδυναμώνει, δεν την ενισχύει. Η Ελλάδα, μια φίλη χώρα του Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα και παραδοσιακά φίλη χώρα των Παλαιστινίων, θέλει να παίξει έναν δημιουργικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται μόνο μέσα από τον διάλογο”.

Σε άλλο σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις “σημαντικές”, όπως τις χαρακτήρισε, “τριγωνικές συνεργασίες” ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, βάζοντας στην εξίσωση και το Ιράν. Η πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική -ένα δόγμα που υπηρετεί με μεγάλη επιτυχία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς– μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας σε κομβικό παίκτη στο “χάρτη” της ενεργειακής εκμετάλλευσης στην ευρύτερη περιοχή (υπέργειοι αγωγοί φυσικού αερίου, υποθαλάσσια κοιτάσματα).

“Φτιάχνουμε συμμαχίες, άλλες είναι στρατηγικές, άλλες είναι λιγότερο στρατηγικές. Με αυτή την έννοια θα σας έλεγα -ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός- ότι έχουμε καταφέρει το τελευταίο διάστημα  να έχουμε  πολύ σημαντικές τριγωνικές συνεργασίες στην περιοχή μας, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος- Αίγυπτος. Θέλουμε, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, να λύσουμε τις όποιες σημαντικές διαφορές, αλλά πρέπει να τις λύσουμε με την Τουρκία και ιδιαιτέρως το Κυπριακό. Και ταυτόχρονα θέλουμε να έχουμε σχέσεις και με μια σειρά από χώρες είτε του αραβικού κόσμου, είτε χώρες που είναι πιο μακριά από μας, που έχουν όμως μια ιστορική αναφορά, όπως το Ιράν που είπατε πιο πριν, σεβόμενοι όμως πάντοτε το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και απαιτώντας και από τους συνομιλητές μας να σέβονται τους διεθνείς κανόνες, τους κανονισμούς  του ΟΗΕ, ή τις διεθνείς συμφωνίες”.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης (US Geological Survey) τα συνολικά ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (Levantine Basin) υπερβαίνουν, πιθανότατα, τα 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μόνο κατά την τελευταία πενταετία έχουν επιβεβαιωθεί σημαντικά αποθέματα στα πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ (Ισραήλ), αλλά και Αφροδίτη στην Κύπρο. Η Αίγυπτος, σχετικά πρόσφατα, ανακάλυψε το κοίτασμα Ζορ, το οποίο συνορεύει με το απώτατο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη περιοχή, (εκεί όπου εμπλέκονται σε διάφορα σημεία οι ζώνες Αθήνας και Καΐρου, νότια της Κρήτης), εκτιμάται από τους ειδικούς ότι κρύβει έναν πραγματικό θησαυρό. Μάλιστα, έχει καταχωρηθεί σε εκθέσεις, ότι σε αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο μπορεί να αναπαύεται το πιο πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο.  

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας