Τι να κάνετε αν το νήπιο επαναλαμβάνει… βρισιές

Χτίζει το λεξιλόγιό του με ταχύτητα και ρουφάει σαν… σφουγγάρι ό,τι ακούει. Ανάμεσα στις καινούργιες λέξεις που μαθαίνει, είναι φυσικό να περιλαμβάνονται και διάφορες… βρισιές.

Η πρώτη φορά που θα το ακούσετε να τις επαναλαμβάνει είναι πιθανό να θορυβηθείτε, ωστόσο καλό είναι να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο της νηπιακής και προσχολικής ηλικίας όταν τα παιδιά πειραματίζονται με τη γλώσσα.

Πολλές φορές οι λέξεις αυτές συνοδεύονται και από υστερικό γέλιο ή επαναλαμβάνονται συχνά σαν παιχνίδι, ειδικά αν το μικρό σας αντιληφθεί πως κάθε φορά που τις χρησιμοποιεί εσείς αντιδράτε περίεργα. Τι να κάνετε για να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια;

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αποφύγετε να αντιδράσετε υπερβολικά. Εξηγήστε του ήρεμα ότι αυτή η λέξη μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει άσχημα, αλλά συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνατε, σαν να μην συμβαίνει κάτι.

Αδράξτε την ευκαιρία για εκμάθηση νέων λέξεων. Αντί να του απαγορεύσετε αυτές τις λέξεις – πράγμα που θα το πεισμώσει και θα τις επαναλαμβάνει συχνότερα – διδάξτε του νέες λέξεις που μπορεί να του κάνουν εντύπωση.

Βάλτε όρια αν οι βρισιές έχουν αποδέκτη. Εστιάστε στη συμπεριφορά του, στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί τις λέξεις για να προσβάλλει κάποιον, και θέστε τα όριά σας.

Προσέξτε τον τρόπο που μιλάτε. Τα νήπια αντιγράφουν γρήγορα όσα ακούνε στο περιβάλλον τους, επομένως δώστε μια παραπάνω προσοχή στο πώς εκφράζεστε.