Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα

Όσα παιδιά γεννιούνται με καισαρική, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, ή να έχουν άσθμα έως την ηλικία των 12, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή μελέτη με επικεφαλής τη δρα Σάρα Στοκ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 80 έρευνες που σύγκριναν τα αποτελέσματα των καισαρικών και των φυσικών τοκετών σε συνολικά 30 εκατομμύρια γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι οι καισαρικές, που εμφανίζουν συνεχή αύξηση σε όλο τον κόσμο (περίπου ένα παιδί στα τέσσερα γεννιέται πια με αυτό τον τρόπο), έχουν μικρότερο κατά 56% κίνδυνο να προκαλέσουν ακράτεια ούρων, αλλά αυξημένο κίνδυνο αποβολής (κατά 27%) και θνησιγένειας του μωρού (κατά 17%) σε μελλοντικές κυήσεις.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική, είναι πιθανότερο κατά 59% να είναι παχύσαρκα έως τα πέντε και κατά 21% να εκδηλώσουν άσθμα έως τα 12, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί χωρίς καισαρική.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι καισαρικές επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντερικού μικροβιώματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine».