Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ); Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάσπαση προσοχής και υπερδραστηριότητας και επηρεάζει τη συμπεριφορά και την κοινωνική συναναστροφή ενός παιδιού.

Εμφανίζεται περίπου στο 5% των παιδιών με τα αγόρια να έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν σε σχέση με τα κορίτσια και η αιτία εμφάνισης δεν είναι γνωστή. Διάφορες καταστάσεις που πιστεύεται πως προκαλούν νευρολογικά προβλήματα, όπως η δηλητηρίαση από μόλυβδο, το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, νευροεκφυλιστικές καταστάσεις, αλλά και η κακοποίηση του παιδιού, το άγχος των γονέων και η αδυναμία τους να οριοθετήσουν τη συμπεριφορά του ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση της διαταραχής. Επίσης η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, αφού συγγενείς Α΄ και Β΄ βαθμού ατόμων που πάσχουν από ΔΕΠΥ έχουν πιο πολλές πιθανότητες να έχουν την ίδια διαταραχή σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Χαρακτηριστικά

  • Ένα παιδί με τέτοιου είδους διαταραχή βρίσκεται συχνά σε υπερδιέγερση και κίνηση, προκαλεί φασαρία και συνήθως παρουσιάζει καθυστέρηση στην ομιλία, αδεξιότητα στις κινήσεις, δυσκολία στην εκμάθηση ανάγνωσης και στην κατανόηση των σχημάτων, αντιληπτικές ανεπάρκειες και αδυναμία προσανατολισμού στο χώρο. Δίνει επίσης την εντύπωση ότι καταβάλλει προσπάθεια να ηρεμήσει και να ελέγξει την έντονη κινητικότητά του, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.
  • Διακατέχεται από έντονο αυθορμητισμό, παρορμητικότητα, αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων του γι’ αυτό συχνά οδηγείται στην εκτέλεση πράξεων χωρίς προηγουμένως να έχει σκεφτεί. Η παρορμητική του συμπεριφορά δεν παρατηρείται περιστασιακά, αλλά είναι ένα επίμονο και διαρκές χαρακτηριστικό, το οποίο παρατηρείται σε καθημερινή βάση.
  • Στο σχολικό περιβάλλον μοιάζει αφηρημένο, μπορεί να σηκώνεται συχνά από τη θέση του, να μην προσέχει τι λέει ο δάσκαλος, να διασπάται εύκολα η προσοχή του, να ξεχνάει, να μην περιμένει τη σειρά τους, να μην ακολουθεί τους κανόνες των παιχνιδιών. Διάφορα παιδαγωγικά μέτρα, όπως η προειδοποίηση, απειλή για τιμωρία ή υπόσχεση για έπαινο ή αμοιβή, δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.
  • Η συναισθηματική αστάθεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στα υπερκινητικά παιδιά σε μακροπρόθεσμη βάση. Παρατηρούνται έντονες ταλαντεύσεις στη ψυχική τους διάθεση με αποτέλεσμα ενώ αρχικά βρίσκονται σε καλή ψυχική διάθεση, λίγο αργότερα νευριάζουν, γίνονται επιθετικά ή κλαίνε. Τη μια στιγμή γελούν, παίζουν ευχάριστα με τον διπλανό τους και την άλλη διαπληκτίζονται μαζί του για ασήμαντες αφορμές. Αυτή η κατάσταση τα οδηγεί στην απομόνωση, αποστρέφονται στον ίδιο τους τον εαυτό ενώ γενικότερα υποφέρουν από έντονη αποδιοργάνωση που μεγαλώνοντας συχνά καταλήγει σε κατάθλιψη και αντικοινωνική συμπεριφορά.
  • Ακόμη, το παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα, μπορεί να εμφανίσει χαμηλή αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του αφού συνειδητοποιεί ο ρυθμός μάθησής του συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά είναι αργός.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ είναι απλή αλλά για να δοθεί θα πρέπει το παιδί να παρουσιάζει τα σχετικά χαρακτηριστικά σε τουλάχιστον δύο περιστάσεις (π.χ. και στο σπίτι και στο σχολείο). Τα χαρακτηριστικά αυτά, διαφέρουν από παιδί σε παιδί και είναι πιθανό να μη συνυπάρχουν όλα μαζί στο ίδιο άτομο.

Τα καλά νέα είναι ότι όσο το παιδί μεγαλώνει μαθαίνει να ελέγχει όπου χρειάζεται την παρόρμησή του και να ζει με αυτή. Έτσι, καθώς ωριμάζει, τα συμπτώματα γίνονται λιγότερο εμφανή, ώστε στην εφηβεία η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και ο παρορμητισμός να παρουσιάζονται συνήθως σαν ανησυχία απέναντι σε εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα. Μετά την ενηλικίωση, τα συμπτώματα είναι εμφανή μόνο στο 8% των περιστατικών. Συνήθως βελτίωση επέρχεται μετά την ηλικία των 16 ετών, εκτός κι αν συνυπάρχει και άλλη διαταραχή, οπότε οι πιθανότητες βελτίωσης της κατάστασης είναι περιορισμένες.

Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με ΔΕΠΥ

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για τις καθημερινές μάχες που δίνει ένα παιδί με ΔΕΠΥ, ένας Σουηδός filmmaker, ο Erik Roselund, δημιούργησε μια μικρού μήκους ταινία animation. Τo «Falling Letters», όπως λέγεται, αναπαριστά μια μέρα από τη ζωή ενός παιδιού με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, παρουσιάζοντας την καθημερινότητα στο σχολείο, τους δεκάδες τρόπους που η προσοχή του αποσπάται στην κοινωνική του ζωή αλλά και την υποστήριξη που δείχνουν οι γονείς του.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας