Τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κατά τα πρώιμα στάδια της κύησης με την εκδήλωση γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο συσχέτισε πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με τα πορίσματά της, τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν μικρή αύξηση του κινδύνου απόκτησης παιδιού με γενετικές ανωμαλίες.

Ερευνητές μελέτησαν στατιστικά δεδομένα για σχεδόν 18.000 μητέρες βρεφών με γενετικές ανωμαλίες και σχεδόν 10.000 άλλες μητέρες, τα παιδιά των οποίων είχαν γεννηθεί το διάστημα 1997 – 2009.

Αφού εστίασαν στη χρήση των αντικαταθλιπτικών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε και πιστεύεται ότι τα χάπια είναι πιθανότερο να επηρεάσουν το έμβρυο, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της σερτραλίνης, του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου αντικαταθλιπτικού, και πέντε γενετικών ανωμαλιών με τις οποίες είχε αυτή σχετιστεί στο παρελθόν.

«Αυτό είναι αρκετά καθησυχαστικό, καθώς περίπου το 40% των γυναικών που πήραν μέρος στη μελέτη ανέφεραν ότι είχαν πάρει σερτραλίνη στα πρώιμα στάδια της κύησης», σημειώνει η Δρ Τζεννίτα Ριφχουις, επιδημιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Γενετικών Ανωμαλιών και Αναπτυξιακών Αναπηριών των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC).

Ωστόσο, δύο άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, η παροξετίνη και η φλουοξετίνη ανακαλύφθηκε ότι συνδέονται με πέντε γενετικές ανωμαλίες και με δύο, αντιστοίχως. Οι ανωμαλίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα προβλήματα στον εγκέφαλο, την καρδιά, το κρανίο και την κοιλιά.

«Οι γενετικές αυτές ανωμαλίες είναι δυο και τρεις φορές συχνότερες στα παιδιά των γυναικών που είχαν πάρει παροξετίνη και φλουοξετίνη στα πρώιμα στάδια της κύησης. Η πιθανότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί με γενετικές ανωμαλίες είναι 1 στις 10.000. Από τη μελέτη ωστόσο φαίνεται ότι αν έχει πάρει τα συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 24 πιθανότητες ανά 10.000», υπογραμμίζει η Δρ. Ριφχουις.

Μάλιστα, τόνισε ότι και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα απόκτησης παιδιού με γενετικές ανωμαλίες.

Σύμφωνα με τον Δρ Άνταμ Ουράτο ειδικός σε θέματα μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο «Tufts» της Βοστόνης, «τα αντικαταθλιπτικά περιέχουν χημικές ουσίες που επηρεάζουν το έμβρυο. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ ανήσυχοι από την διαρκή αύξηση της χρήσης των αντικαταθλιπτικών, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Φυσικά οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, θα πρέπει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρούς τους να προσαρμόζουν τη θεραπεία τους σε περίπτωση εγκυμοσύνης».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας